Felhívás!

Jelentés: csaknem egymillió tanuló kihagyott 24 iskolai hetet, mert nem volt internethozzáférése

Jelentés: csaknem egymillió tanuló kihagyott 24 iskolai hetet, mert nem volt internethozzáférése Románia

Csaknem egymillió tanuló kihagyott 24 iskolai hetet, mert nem volt internethozzáférése – hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a World Vision Románia.

A gyermekek jólétéért tevékenykedő alapítvány szerint fennáll a kockázata annak, hogy emiatt “rekordokat dönt” az iskolaelhagyás.

A civil szervezet szerint a jobbára vidéki iskolába járó, hátrányos helyzetű tanulók 40%-a különféle okok miatt nem részesült online oktatásban: vagy nem volt okostelefonja és táblagépe, vagy nem volt internetkapcsolata. Azon falvak egyharmadában, ahol a World Vision működik, alig vagy egyáltalán nincs jel, a tanárok nem voltak felkészülve, hogy online tanítsák és vizsgáztatassák a tanulókat.

A leginkább hátrányos helyzetből származó nyolcadik osztályos tanulók 30 százaléka nem vett részt a képességvizsgán, azok közül pedig, akik részt vettek, fele nem érte el az ötöst matematikából.

A járvány hatásait ezen gyerekek családjait is érintette. Tavaly nyáron a szülők 60%-a nem dolgozott, a családok 50%-ában hiány volt élelemből és alapvető fogyasztási cikkekből.

Az helyzet nem sokat javult: 2021 elején 237 ezer gyereknek nem volt internethozzáférése, 287 ezer tanulónak pedig nem voltak a birtokában az online tanuláshoz szükséges eszközök.

Az iskolák újranyitása után a tanárok 80 százaléka úgy vélekedik, hogy képzésre volna szüksége a digitális oktatás terén, 66%-uk szerint standard útmutatásra lenne szükség a tananyagpótló órákat illetően, a vidéken tanító pedagógusok több mint fele azt mondja, hogy diákjai jelentősen lemaradtak a járvány következtében.

A World Vision Románia pénzalapokat csoportosított át, hogy 24 ezer gyereknek élelmiszertámogatást, higiéniai termékeket és ösztöndíjakat biztosítson. Több mint ötezer gyerek kapott táblagépet az online tanuláshoz, és a World Vision támogatásával négyezer diák az iskola udvarán bepótolta az elmaradt órák egy részét. Az alapítvány oktatási programjában részt vevők 95%-os sikerrátával vették az érettségi vizsgát.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.