Felhívás!

Január 15-étől lesz elérhető az előjegyzési platform az oltókampány második szakaszára

Január 15-étől lesz elérhető az előjegyzési platform az oltókampány második szakaszára Románia

Január 15-étől azok számára is elérhetővé válik az előjegyzési platform, akik a koronavírus elleni oltókampány második szakaszában jogosultak a vakcinára – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint január 15-én 15 órától kérhetnek előjegyzést az oltásra mindazok, akik a kampány második szakaszában jogosultak erre.

Az egyénileg történő online regisztráció mellett a családorvos közvetítésével, valamint egy erre a célra létrehozott hívásközpont (call center) révén is lehet majd előjegyzést kérni az oltásra. Utóbbi lehetőség kapcsán Gheorghiţă rámutatott, lesz egy országos szinten egységes hívószám, a 021 414 44 25-ös, amelyről aztán a megyei hívóközpontokhoz továbbítják a hívást. Emellett regisztrálni lehet az oltásra az önkormányzatok keretében működő szociális igazgatóságok révén, vagy hozzátartozók segítéségével, akik létrehozhatnak egy saját fiókot a platformon, és ezen keresztül előjegyzést kérhetnek legtöbb tíz családtag számára.

Az oltókampány második szakaszában a krónikus betegek – cukorbetegségben szenvedők, elhízottak, szív- és érrendszeri betegséggel, vesebetegséggel, tüdőbetegséggel, daganatos betegséggel, autoimmun betegséggel küzdők, a HIV-fertőzöttek és az immunszupprimált betegek -, a 65 éven felüliek, valamint a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát.

A 65 éven aluli krónikus betegek esetében ajánlott, hogy a családorvos végezze el az előjegyzést, ha azonban a betegnek nincs családorvosa, vagy valamilyen okból nem tudja elérni őt, egyénileg, a call centeren vagy a szociális igazgatóságon keresztül, esetleg valamely hozzátartozója segítségével is regisztrálhat – szögezte le a szakember.

A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat munkaadójuk regisztrálja a platformon, az alkalmazott azonban maga választhatja ki az oltás időpontját és a központot, ahova elmegy, hogy megkapja a vakcinát.

Az oltókampány második szakaszában 750 oltóközpontnál és mintegy 1760 oltópontnál zajlik az oltási tevékenység, így ha ezek maximális kapacitással működnek, naponta több mint 100 ezer személy beoltására lesz lehetőség – szögezte le Valeriu Gheorghiţă.

Az idős személyek családorvosuk közvetítésével kérjenek előjegyzést

A javaslat az, hogy az idős személyek családorvosuk közvetítésével kérjenek előjegyzést a koronavírus elleni oltásra – nyilatkozta az országos oltókampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă azt mondta, tárgyalt a témáról a családorvosokról is, akik közül többen is kérték ezt a eljárást. Azért javasolják az idős személyeknek, hogy családorvosuk közvetítésével regisztráljanak a koronavírus elleni oltásra, mert ő ismeri a legjobban egészségi állapotukat, és tud megfelelő információkkal szolgálni az oltásról, a vakcina jótékony hatásairól. Ez esetben az előjegyzés minden beteggel külön-külön történik, a páciens választja ki a számára leginkább megfelelő időpontot és oltóközpontot – nyomatékosította, hozzátéve, ha valaki nem akarja ezt az eljárást választani, előjegyzést kérhet egyénileg vagy hozzátartozóján keresztül online, továbbá a call centeren vagy az önkormányzat keretében működő szociális igazgatóságon keresztül.

A szakember szerint egyelőre nincsenek információk arról, hogy milyen az oltási kedv az idős korosztály körében.

134 ezer személy kapta meg eddig az oltást Romániában

Kedd délig 134 ezer személy kapta meg a koronavírus elleni oltást Romániában, és 468 esetben jelentkeztek mellékhatások – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă.

A szakember szerint az allergiás reakciók közül 191 helyi, 277 pedig általános jellegű volt.

“A kárba veszett vakcinák száma 272-re tehető, ez a kiosztott dózisok 0,16 százalékát jelenti” – nyilatkozta.

Valeriu Gheorghiţă emlékeztetett, hétfőn megérkezett Romániába a negyedik vakcinaszállítmány is, így összesen 450.450 dózist kapott eddig az ország. Ebből 160.980 adagot osztottak ki, és 134 ezren kapták meg az oltást.

Azok is megkaphatják az oltást, akiknek nincs személyi igazolványuk

Azok a személyek is megkaphatják a COVID-19 elleni oltást, akiknek nincs személyazonossági okmányuk – jelentette be kedden Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltáskampány főkoordinátora.

Gheorghiţă közölte: azok a személyek is, akiknek nincs személyazonossági igazolványuk, feliratkozhatnak az oltásra jelentkezők online platformján, vagy jelentkezhetnek a polgármesteri hivatal szociális ügyekkel foglalkozó igazgatóságán, de a telefonos központ (call center) révén is kérhetik a vakcinát.

Az oltáskampány vezetője azt is elmondta: Románia határain kívülről érkezett személyek is megkaphatják az oltást.

“Akkor is beoltathatják magukat. ha nincs személyi számuk. Ez érvényes azokra is, akik Románián kívülről érkeztek, és akiknek nincs CNP-jük. Beoltathatják magukat, és felveszik őket az oltások országos elektronikus jegyzékébe” – mondta Valeriu Gheorghiţă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások