Felhívás!

IT-cégeket zsarolt

Több ízben is pénzt kért Sebastian Ghiţă a Siveco Románia Rt. képviselőitől, hogy befolyását latba vetve közpénzekből finanszírozott szerződésekhez juttassa a vállalatot – derül ki a DNA által a volt képviselő ellen indított újabb nyomozás anyagából, írja az Agerpres.

2007 és 2014 között több mint 46 millió lejt kért és kapott a volt képviselő – az ellenőrzése alatt álló cégeken keresztül – a Siveco Románia Rt.-től. Cserében vállalta, hogy közbenjár az illetékes döntéshozóknál – köztük Victor Ponta volt miniszterelnöknél, Valeriu Tabără volt mezőgazdasági miniszternél, Nagy Zsolt és Valerian Vreme távközlési minisztereknél, Eugen Nicolăescu és Nicolae Bănicioiu egészségügyi minisztereknél – annak érdekében, hogy a vállalat közpénzekből finanszírozott szerződésekhez jusson.

Az egyik tanú vallomása szerint 2007 és 2015 között Sebastian Ghiţă 10 százalékos részesedést követelt a szerződések értékéből a jelentősebb számítástechnikai vállalatoktól, hogy közbenjárjon az érdekükben. „Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy aki nem fizetett Ghiţă Sebastian Aureliannak, nem jutott megrendeléshez az IT-szektorban. Vagy ha mégis sikerült neki, addig halogatták a szerződés aláírását, illetve a kifizetéseket, amíg teljesítette a Ghiţă által megszabott feltételt” – áll a tanú vallomásában. Ugyanezen forrás szerint a volt képviselő által így begyűjtött összeg egy részét, 450 ezer eurót, Victor Ponta 2014-es elnökválasztási kampányára fordították.

A Prahova megyei bíróság tegnap március 14-ére halasztotta a DNA igénylésének elbírálását, amelyben Sebastian Ghiţă távollétében való előzetes letartóztatását kéri a vádhatóság. A volt képviselő ellen befolyással való üzérkedés, pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanújával indult bűnügyi eljárás.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.