Felhívás!

Ismét megszámoltak

Központosított és aktualizált adatok szerint 2019. június 30-án 18 964 514 volt a választói jegyzéken szereplő román állampolgárok száma, elméletileg ennyien jelentkezhettek volna aznap valamilyen választási szavazáson.

A szám 4326-tal kisebb, mint a 2019. május 25-i, amelynek alapján a május 26-i európai parlamenti választások részvételi arányát kiszámították. A május végi választásoktól az újabb adatösszesítésig a községi és városi polgármesteri hivatalok 25 544 személy elhunytát jelentették, ám ugyanabban az időszakban sok ezren töltötték be a 18-ik életévüket, így felkerültek a szavazati joggal rendelkezők jegyzékére.

A valamivel több mint egy hónap alatt az országban 189 élő személy veszítette el szavazati jogát, itt olyan elítéltekről van szó, akiknek a büntetésében szerepel az állampolgári jogaiknak ideiglenes, határidős korlátozása.

A fent említett 18,9 millióból 700 786 azoknak a száma, akiknek személyi azonosító adataiknál külföldi lakhely, lakcím van feltüntetve. A romániai választói jegyzék követésének négy-öt hónapig nagy jelentősége lesz, hiszen az államelnök-választás első fordulóját november 10-én rendezik, a második forduló november 24-én esedékes.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.