Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ismét elhalasztották a jogerős ítélet kihirdetését a Colectiv-perben

Ismét elhalasztották a jogerős ítélet kihirdetését a Colectiv-perben Románia

Május 12-ére halasztotta az ítélethirdetést kedden a bukaresti ítélőtábla a Colectiv-perben, amelyben a főváros negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét alapfokon 8 év és 6 hónap börtönböntetésre ítélték. A politikust hivatali visszaéléssel vádolják a Colectiv-klubban 2015 októberében történt tűzvész ügyében.

Hirdetés
Hirdetés

A 64 halálos áldozattal és 150-nél is több sérülttel járó tragédia miatt a szórakozóhely három tulajdonosát egyenként 11 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A bűnvádi per tavaly december végén ért véget, azóta a bíróság többször is elhalasztotta a jogerős ítélet kihirdetését.

A múlt év végi utolsó tárgyaláson a vádlottak ügyvédjei az alapfokú ítélet enyhítését kérték, arra hivatkozva, hogy védenceiket nem kellett volna bíróság elé állítani. Az ügyészek ezzel szemben a törvény által előírt maximális büntetés kiszabását kérték a vádlottakra. Érveik szerint az állam intézményeit átszövő korrupció miatt “egy egész temetőnyi” ember égett halálra.

A Bukaresti Törvényszék a 2019. december 16-án a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát alapfokon 12 év 8 hónap, két tűzszerészt 9 év és 8 hónap, illetve tíz év, a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélte.

A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és öt további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen, akikre 50 millió euróra rúgó kártérítési kötelezettséget szabott ki a törvényszék.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 3., 16:44
    ÉRTÉKELÉS: 6

    A romaniai igazsagszolgaltatas ekes peldaja ! Hogyan kell megalazni , semmibe venni az elhunytak emleket , szembekopni a meg mindig szenvedoket es az elhunytak hozzatartozoit. Ugy latszik az EU-nak ez a fajta jogallamisag a merceje , ez elfogadhato , a magyar az , ami kifogasolhato , buntetheto.