Felhívás!

Ismertette a június 15-től életbe lépő enyhítéseket a kormányfő

Ismertette a június 15-től életbe lépő enyhítéseket a kormányfő Románia

Június 15-étől kinyitnak a bevásárlóközpontok – közölte Ludovic Orban a csütörtöki kormányülés elején.

A miniszterelnök rámutatott, a bevásárlóközpontok kinyitnak ugyan, de az ezekben működő mozik, vendéglők, étkezdék és kávézók továbbra is zárva maradnak, amennyiben zárt térben találhatók. A teraszok működése itt is engedélyezett lesz. Nem működhetnek viszont a bevásárlóközpontokban levő játéktermek és játszóhelyiségek sem – mondta Orban.

A kormányfő hozzátette, június 15-étől engedélyezik a gyógyfürdős kezeléseket, és kinyitnak a lottóirodák, a játéktermek, a fogadóirodák, engedélyezett lesz a kültéri medencék használata, a szabadtéri sport- és szabadidős tevékenységeken pedig az eddigi három helyett legtöbb hat személy vehet részt.

A miniszterelnök elmondta, a tervezett intézkedéseket korábban az országos vészhelyzeti bizottság is jóváhagyta.

Enyhítik a beutazási feltételeket

A külföldről az országba érkezők helyzete kapcsán Ludovic Orban rámutatott, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) egy európai szinten elfogadott módszertan alapján mindegyik országnak megszab egy együtthatót, amely a koronavírus elterjedését jelöli az adott államban az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések átlaga alapján. Az 5-ös alatti együtthatóval rendelkező országokból érkezőknek nem kell lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk – magyarázta a kormányfő, aki Ausztriát, Bulgáriát és Görögországot említette példaként.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az országos vészhelyzeti bizottság jóváhagyásával a repülőjáratokat is újraindíthatják Románia és az 5-ös alatti együtthatóval rendelkező országok között.

A miniszterelnök által említett beutazási feltételnek Magyarország is megfelel, tehát hétfőtől várhatóan nem kell otthoni vagy hatósági elkülönítőben kivárnia a betegség lappangási idejének leteltét annak, aki Magyarországról érkezik Romániába.

Románia egyébként egyelőre nem teljesíti a – külföldi mintára – bevezetett kritériumot: ehhez az országban száz alá kellene csökkennie a napi esetszám utóbbi kétheti átlagának, márpedig ez még egyszer sem csökkent százötven alá, a napi új fertőzések száma pedig az utóbbi időben többször is kétszáz fölé ugrott.

Megnyitják az óvodákat és délutáni iskolákat

A vakáció alatt nem jár pénzügyi támogatás a gyerekeiket felügyelő szülőknek – közölte a miniszterelnök, hozzátéve: az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete alapján “rendkívül szigorú feltételek mellett” kinyitnak egyes óvodák és délutáni iskolák.

A miniszterelnök azt ajánlotta a szülőknek, hogy a vakáció idejére találjanak “családon belüli megoldást” a gyerekek felügyeletére. Hozzátette, az egészségügyi és az oktatási miniszter által megszabott “rendkívül szigorú feltételek mellett” megnyitják azokat az óvodákat és délutáni iskolákat, amelyek más években is fogadták nyáron a gyerekeket.

Az iskolai oktatás koronavírus-járvány miatti felfüggesztését követően egyik szülő otthon maradhatott, hogy felügyelje a gyerekeket, és ez alatt az időszak alatt fizetésének 75 százalékára volt jogosult.

Jövő héten jóváhagyják a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A kormány jövő héten jóváhagyja a veszélyhelyzet meghosszabbítását – jelentette be Ludovic Orban.

A kormányfő cáfolta, hogy a 11-ei kormányülésen meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet, az erre vonatkozó határozatot jövő heti ülésén fogadja el a kabinet.

“A döntést annak a periódusnak a végén hozzuk meg, amelyre a parlament jóváhagyásával kormányhatározattal veszélyhelyzetet hirdettünk. A veszélyhelyzet meghosszabbításról szóló határozatot a kabinet jövő heti, első ülésén fogadjuk el. Mint ismeretes, a veszélyhelyzet június 16-áig tart, nekünk a meghosszabbításról szóló határozatot a periódus vége előtt kell elfogadnunk. Vagyis a vonatkozó kormányhatározat június 16-án fog megjelenni a Hivatalos Közlönyben” – magyarázta Ludovic Orban a kormányülésen.

A kormányfő szerint a veszélyhelyzet meghosszabbításának “nincs politikai tartalma”.

“A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntésnek nincs politikai tartalma, ezért meglepődve tapasztaltam, hogy elpolitizálták ezt a kérdést. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntést csaknem az összes olyan szakember támogatja, akikkel együttműködtünk ebben az időszakban, és akik úgy vélik, hogy ez az egyetlen tényleges megoldás, amely rendelkezésére bocsátja a kormánynak és a COVID-19 elleni harcban részt vevő hatóságoknak az összes szükséges eszközt, hogy ellenőrzés alatt tartsák a vírus terjedését” – mondta Orban.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások