Felhívás!

Iohannis üdvözli, hogy Macron és Biden kész katonákat küldeni Romániába

Iohannis üdvözli, hogy Macron és Biden kész katonákat küldeni Romániába Románia

Klaus Iohannis államfő Twitter-bejegyzésekben üdvözölte csütörtökön, hogy Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök is kész katonákat küldeni Romániába a NATO keleti szárnya, a Fekete-tenger térsége biztonságának erősítése érdekében.

A román elnök Macronnak az elzászi Haguenauban mondott szerdai beszédére reagált, amelyben a francia elnök kitért arra: Franciaország a NATO-missziók révén eddig is küldött csapatokat a balti térségbe, hogy szavatolja európai szövetségesei biztonságát, és továbbra is ezt fogja tenni. “Készek vagyunk továbblépni a NATO keretében, és újabb, előretolt megerősített jelenlét típusú küldetésekben szerepet vállalni, főleg Romániában” – idézte a román média Macron francia katonák előtt mondott beszédét.

A francia elnök bejelentéséről beszámoló G4Media hírportál kiemelte: az ígéret olyan körülmények között hangzott el, amikor újabb csúcsra emelkedett a feszültség Kelet-Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze az ukrán határoknál.

Iohannis szerint a francia katonák részvétele egy romániai megerősített NATO-jelenlétben hozzájárul a francia-román stratégiai partnerség megszilárdításához a Fekete-tenger térségében.

A román elnök nem sokkal később Joe Biden “explicit bejelentését” is üdvözölte, melyben az Egyesült Államok elnöke leszögezte: növelni fogják az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban és Romániában, ha tovább romlik a biztonsági helyzet a térségben.

Biden hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából tartott szerdai sajtóértekezletén arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államoknak a NATO ötödik cikkelye értelmében “szent kötelessége” megvédeni ezeket az országokat, ugyanis NATO-tagállamok. “Nem áll fenn ugyanez a kötelezettség Ukrajnával kapcsolatban, de nagyon aggasztónak tartjuk, ami ott történik” – idézte Bident a román hírportál.

A NATO-szövetségesek bejelentéseit – a román hadsereg élén korábban vezérkari főnöki tisztséget betöltő – Nicolae Ciuca miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is üdvözölte.

Bukarest évek óta szorgalmazza a NATO keleti szárnyának, a védelmi szövetség fekete-tengeri katonai jelenlétének megerősítését, és Oroszország “agresszív magatartását” teszi felelőssé a térségben kialakult feszültségért.

Romániának 650 kilométernyi közös szárazföldi határa van Ukrajnával, a Fekete-tenger térségében közvetlen szomszédja az Odesszai terület, légvonalban pedig mintegy 200 kilométer választja el az Oroszország által annektált Krím-félszigettől.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 20., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: -3

  És az itteni katonáink hol vannak?! Avagy mi székelyek kell helyettük be álljunk majd?! Hogy az is kűfűdröl kell jöjjön!? 🤭
  Nekünk így is annyi s úgyis, legalább ha lőnek akkor náluk nem lessz lődözés, nálunk majd a feszkot le vezetik, a fransziák, zamerikaiak stb….
  Itt úgyis szabad mindent, is csinálni!