Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Iohannis részt vett az amerikai elnök által összehívott újabb konzultáción

Iohannis részt vett az amerikai elnök által összehívott újabb konzultáción Románia

Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió témájában újabb konzultációra került sor csütörtökön Joseph Biden amerikai elnök meghívására a szövetségesek, az EU- és NATO-intézmények és a partnerállamok vezetői között, amelyen Klaus Iohannis államelnök is részt vett.

Hirdetés
Hirdetés

A megbeszélésen részt vett Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Fumio Kisida japán miniszterelnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Liz Truss brit miniszterelnök, Andrzej Duda lengyel elnök.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a transzatlanti konzultációk újabb fordulóját az ukrajnai konfliktusövezetekben bekövetkezett fejlemények és az Ukrajna újjáépítéséről szóló tárgyalások előrehaladása indokolta.

A vezetők áttekintették az ukrajnai helyzet alakulását, és elemezték az Ukrajnának nyújtandó támogatás átfogó, minden dimenzióra kiterjedő stratégiáját.

Beszéltek a zaporizzsjai atomerőműben az orosz katonai erők tevékenysége miatt kialakult “aggasztó helyzetről” is, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szeptember 5-én közzétett értékelő jelentése is kiemel.

Az energiabiztonság kérdése is napirenden volt, és a felek megállapodtak abban, hogy együttműködésre van szükség, hogy a tél beállta előtt megoldásokat találjanak az energiaellátásra, miközben csökkentik az Oroszországtól való energiafüggőséget és ellenőrzés alatt tartják az árakat.

A globális élelmezésbiztonságról és az ukrán gabonaexportot támogató intézkedésekről is szó esett. A vezetők elismerésüket fejezték ki Romániának az ügyben vállalt döntő szerepéért.

Felszólalásában Klaus Iohannis hangsúlyozta a szövetségesek és transzatlanti partnerek, valamint a hasonló értékrendet képviselő partnerek közötti szoros koordináció és egység fenntartásának alapvető fontosságát a jelenlegi regionális helyzetben, amely mind az euroatlanti, mind a globális biztonságra kihat.

Klaus Iohannis államfő említést tett azokról az összetett politikai, logisztikai és humanitárius lépésekről, amelyeket Románia Ukrajna támogatására tett. Kiemelte a Románia által hozott intézkedéseket, amelyek megkönnyítették mintegy 4 millió tonna gabona Ukrajnából történő exportját a dunai kikötőkön és Konstancán keresztül – tájékoztatott az Államelnöki Hivatal.

Azt is kiemelte, hogy a háború kezdete óta több mint 2,2 millió ukrán állampolgár lépte át Románia határát, és az ország ellátta a menekülteket, illetve segítette azokat, akik továbbutaztak.

Iohannis kifejtette, hogy a jelenlegi válság mély hatást gyakorol a NATO keleti szárnyán, különösen a Fekete-tenger régiójában kialakult biztonsági helyzetre, és a Szövetség madridi csúcstalálkozóján hozott határozatok gyors végrehajtásának fontosságát hangsúlyozta.

A román államfő megismételte a “határozott és összehangolt” fellépésre való felhívást az Oroszországtól való energiafüggőség megszüntetése érdekében, rámutatva, hogy Moszkva a politikai nyomásgyakorlás és zsarolás eszközeként használja az energiát.

Nyomatékosította továbbá, hogy politikai és gazdasági szinten támogatni kell a Moldovai Köztársaságot az ukrajnai menekültek helyzetének kezelésében, valamint az energiabiztonság megteremtésére tett erőfeszítseiben.

(Agerpres, fotó: presidency.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.