Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: nő a veszélye annak, hogy visszatér az antiszemitizmus és az idegengyűlölet

Iohannis: nő a veszélye annak, hogy visszatér az antiszemitizmus és az idegengyűlölet Románia

Klaus Iohannis államelnök szerint ma nagyobb a veszélye annak, hogy visszatérnek az antiszemita és idegengyűlölő magatartásformák, mint korábban, ezért arra szólította fel a hatóságokat, a civil szférát és az állampolgárokat, hogy közös erőfeszítéssel lépjenek fel ezekkel szemben.

Hirdetés
Hirdetés

A holokauszt áldozatainak nemzetközi napján, szerdán közzétett üzenetében a román államfő felszólította a kormányt, hogy mielőbb fogadja el az antiszemitizmusellenes országos stratégiát.

Mint írta, a feledés és az érdektelenség az akkori idők tragikusságát egy olyan olvasztótégelybe veti, amely arra hivatott, hogy elhomályosítsa az áldozatok szenvedéseit, csökkentse a gyilkosok felelősségét és relativizálja az áldozatok kálváriáját.

Úgy vélte, akárcsak a holokauszt idején, most is gyorsan terjed a gyűlölet, így az igazságtalanság, a radikális intolerancia és hátrányos megkülönböztetés jeleit egyáltalán nem vagy csak későn ismerjük fel.

Iohannis szerint a mai társadalmakban növekedőben van a radikalizmus, a közélet egyes szereplői erkölcstelenül viszályt keltenek, elültetik a gyűlölet, az intolerancia és a hazugság csíráit, figyelmen kívül hagyják a holokausztot, dicsőítik a gyilkosokat és minimalizálják az áldozatok szenvedését.

Európa ma olyan jelentős veszélyekkel szembesül, mint a szélsőségesség, a populizmus és az antiszemitizmus – tette hozzá a román államfő, és arra figyelmeztetett, illúzió lenne azt gondolni, hogy Romániát ez a rossz elkerülheti. Az elnök rámutatott: a mai megemlékezésen annak a nehéz tehernek a tudatában hajtanak fejet az áldozatok emléke előtt, hogy a holokauszt idején Románia is megölte saját zsidó és roma állampolgárait.

Florin Cîțu miniszterelnök egy közösségi oldalon tett bejegyzésben arról biztosította a közvéleményt, hogy Románia határozottan támogatja a diszkrimináció, a gyűlöletbeszéd és az antiszemitizmus visszaszorítását.

Romániában a járvány miatt szűkkörű megemlékezéseket szerveznek szerdán. A bukaresti holokauszt emlékműnél délelőtt gyertyákat gyújtottak meg az áldozatok emlékére. Erdélyben egyebek mellett Zilahon szerveznek megemlékezést.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások