Felhívás!

Iohannis: nem időszerű a parlamenti választások elhalasztása

Iohannis: nem időszerű a parlamenti választások elhalasztása Románia

Megengedhetetlen, hogy 2020-ban továbbra is a választási csalások képezzék heves viták tárgyát – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis.

Az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: megengedhetetlen, hogy 2020-ban továbbra is a választási csalások képezzék heves viták tárgyát, és hogy továbbra is a “múltban alkalmazott mérgező gyakorlatokat vessenek be retrográd politikusok, akik nem értik meg, hogy a románok már nem tolerálják a hazugságot és a félretájékoztatást.”

Iohannis hozzátette: a parlamenti választások után elérhetjük, hogy ez a fajta káros politizálás megszűnjön és “történelemmé váljon’.

“A vétkeseket felelősségre fogják vonni”

Klaus Iohannis államfő kijelentette, a csalásokért felelős vétkeseket felelősségre fogják vonni.

“Maga a választási folyamat a várakozásokon felülien jól zajlott, a választási bizottságok sokat dolgoztak, és sikerült megoldaniuk a felmerült problémákat. A szavazás után azonban a jelek szerint némely egyének – meg fogjuk tudni, hogy kik – bizonyos okiratok meghamisításával megpróbálták elcsalni az eredményeket. Ez egészen egyszerűen megengedhetetlen” – jelentette ki az elnök.

Hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy a választási csalásra tett kísérlet valós volt, a választópolgárok ezt szankcionálni fogják.

“Ha megállapítást nyer, hogy a PSD-sek megpróbálták meghamisítani a szavazás eredményeit, akkor egyértelmű, hogy a választók keményen szankcionálni fogják ezt a magatartást, és a hatóságoknak mielőbb, vérre menően ellenőrizniük kell, hogy kinek, hogyan, melyik pártból sikerült vagy nem sikerült meghamisítania ezen választások eredményeit” – mondta Iohannis.

“PNL – a változás hatóereje, PSD – a toxikus politika terjesztője”

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a változás hajtóereje, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig a toxikus politika terjesztője, ezért nem lehet szó a két párt közötti együttműködésről – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfő hozzátette: ennek ellenére a PSD-nek “még elég sok szavazója van”, és amikor ő bírálatot fogalmaz meg, “a PSD-t kritizálja, nem a választókat”.

Iohannis értékelte, hogy az utóbbi harminc évben első alkalommal, egy jobboldali párt, a PNL nyerte meg a helyhatósági választásokat.

“Nem időszerű a parlamenti választások elhalasztása”

Az államfő szerint a parlamenti választások elhalasztására “szánalmas kísérletet” tesznek némely politikusok, akik még néhány hónapig szeretnék kapni a törvényhozóknak kijáró napidíjat.

Kifejtette, a parlamenti képviselők és szenátorok mandátuma december 20-án ér véget, de ezt követően nem oszlik fel hivatalból a parlament, amennyiben nem tartanak december 6-án választásokat, hanem a törvényhozók felveszik napidíjukat, bizottságokat hozhatnak létre, viszont organikus törvényeket már nem fogadhatnak el. “El tudják képzelni azt a katasztrófát Romániára nézve, hogy a pandémia kellős közepén, a tél kellős közepén a parlament olyan emberekből álljon, akik majdnem semmiről nem dönthetnek már. Szükség lesz törvényekre, szükség lesz cselekvésre” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy egyrészt a járvány féken tartására, másrészt az igazságügyi törvények kijavítása érdekében olyan parlamentre van szükség, amely száz százalékosan döntő- és működőképes.

“Egyetlen koronavírustesztet sem csináltattam”

Egyetlen koronavírustesztet sem csináltatott, mert nem került kapcsolatba fertőzött személyekkel – mondta el Klaus Iohannis.

“Egyetlen koronavírustesztet sem csináltattam, mert nem kerültem kapcsolatba fertőzött személyekkel. Tesztet akkor kell csinálni, amikor felmerül a gyanúja egy esetleges fertőzésnek. Minden eseményen maszkot viselek, megtartom a megfelelő távolságot, és kerülöm a zsúfolt eseményeken való részvételt” – nyilatkozta az államfő, aki ugyanakkor óvatosságra intett mindenkit.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások