Felhívás!

Iohannis: nagyon elégedett vagyok az oltási kampánnyal

Iohannis: nagyon elégedett vagyok az oltási kampánnyal Románia

Az államfő nagyon elégedett a koronavírus elleni oltási kampány menetével. Erről az Ilfov megyei Afumaţi községben levő mobil oltóközpont felavatását követően nyilatkozott Klaus Iohannis.

Az államfő nagyon elégedett a koronavírus elleni oltási kampány menetével. Erről az Ilfov megyei Afumaţi községben levő mobil oltóközpont felavatását követően nyilatkozott Klaus Iohannis.

Az elnök hangsúlyozta, oltási kapacitás tekintetében Románia hamarosan eléri a kitűzött célt, azt, hogy az egy nap alatt immunizált személyek száma érje el a 100 ezret.

“Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan az oltási kampány eddig zajlott, a jelenlegi szakaszt is rekordidő alatt előkészítették” – fogalmazott az államfő, utalva a mobil oltóközpontoknál való immunizálásra, amely szerdán kezdődött el.

Első körben Arad, Bákó, Konstanca, Ilfov, Máramaros, Mehedinţi és Szeben megyében hoztak létre mobil oltóközpontokat, amelyekben előzetes időpont kérése nélkül kaphatják meg az oltást a jelentkezők.

A mobil oltóközpontba látogató Iohannis felhívta a figyelmet, hogy a járvány még nem múlt el, és arra bátorította a lakosságot, hogy oltassa be magát. Rámutatott, az illetékes hatóságok folyamatosan új lehetőségeket keresnek arra, hogy növeljék az oltási kapacitást, és hogy aki akarja, akadály nélkül megkaphassa a vakcinát.

Nyomatékosította, hogy a korlátozó intézkedések nem számolják fel a járványt, csak csökkentik az intenzitást, a terjedés gyorsaságát, hogy az egészségügyi személyzet esélyt kapjon a súlyos állapotban levő fertőzöttek gyógyítására. A járvány felszámolására egyetlen megoldás létezik, és ez a tömeges immunizálás, és most már egyre többféle vakcina áll rendelkezésre – szögezte le az államfő. Hozzátette, bár rengeteg vita van az oltások körül, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a szükséges ellenőrzések elvégzése után mindegyik fajta oltást jóváhagyta, tehát azok biztonságban használhatók, megakadályozzák a betegség súlyos formáinak a kialakulását, és lehetővé teszik, hogy nyáron nyaralni mehessünk, utazhassunk, koncertekre mehessünk.

Ha az oltáskampány gyors ritmusban folytatódik, fokozatosan lazítani lehetne majd bizonyos korlátozásokon. Eddig azért nem lehetett gyorsabb ritmusban immunizálni, mert nem állt rendelkezésünkre elég dózis vakcina, azonban a kormány további mennyiségeket foglalt le, így ez most már nem jelent gondot. Az oltási kampány sikere nem egy emberen, intézményen áll vagy bukik, mindannyiunkat érint, és minden bizonnyal egyetlen olyan ember sincs, aki nem akarna már megszabadulni a járványtól – nyomatékosította.

A mindkét dózissal beoltott személyek számát tekintve Európában a negyedik helyen állunk, és ez jó teljesítmény egy nem túl korszerű és nem problémamentes egészségügyi rendszerrel rendelkező, politikai problémáktól átszőtt ország esetében – mutatott még rá Iohannis.

“Helyes volt a kormányban végrehajtott módosítás”

Helyes volt a kormányban végrehajtott módosítás – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államfő, Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter menesztésére utalva.

Az elnököt a koalíciós megbeszélések eredményéről is faggatták az újságírók. Ennek kapcsán azt mondta, a kedd este aláírt megállapodás nem csorbít senki hatáskörén.

“Minden koalíciónak jót tesz, ha jól kigondolt együttműködési szabályokat fektetnek le. Meggyőződésem, hogy mostantól jobban fog működni a koalíció. (…) A kormányban végrehajtott módosítás pedig helyes volt” – fogalmazott.

Az USR PLUS Ioana Mihăilă államtitkárt nevesítette az egészségügyi miniszteri tisztségre, a javaslatot elküldték Florin Cîţu kormányfőnek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások