Felhívás!

Iohannis: nagy erőkkel dolgoznak a kórházak bővítésén

Iohannis: nagy erőkkel dolgoznak a kórházak bővítésén Románia

Nagy erőkkel dolgoznak a kórházak bővítésén – nyilatkozta kedden Klaus Iohannis államfő, aki ugyanakkor bejelentette, hogy a következő napokban leszállítanak mintegy háromszáz lélegeztetőgépet és az első adag gyorstesztet.

“Van néhány jó hír ezen a területen. Például körülbelül háromszáz lélegeztetőgép érkezik a következő napokban, ami növeli az intenzív osztályok kapacitását. Egy héten belül érkezik a már megrendelt mintegy hárommillió gyorsteszt első része, és a betegség súlyosabb formájában szenvedő páciensek érdekében folyamatban van már körülbelül ötszáz oxigénkoncentrátor telepítése. Folyik a munka, gyors munka folyik a kórházak kapacitásának bővítése érdekében” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

Iohannis hangsúlyozta: maximálisan koncentrálni kell a járvány kezelésére.

“Még akkor is, ha választások voltak, még akkor is, ha néhány napra másra terelődött a figyelem, a járvány nem múlt el, és bár viszonylag korlátozott számú új fertőzésünk van, mégis (…), sajnos, ma is például, több mint kétszáz halálesetet regisztráltak. Az intenzív osztályok, általában a kórházak, nagy nyomás alatt vannak, és eltökéltek vagyunk abban, hogy mindezeket a kérdéseket továbbra is jól kezeljük, amíg meg nem alakul egy új kormány, amely átveszi és irányítja tovább ezt a munkát” – mondta Iohannis.

Az államfő rámutatott az egészségügyi intézkedések betartásának szükségességére is.

“Nekünk, a többieknek, továbbra is az a feladatunk, hogy megvédjük magunkat, megvédjünk másokat, hogy esélyt adjunk az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek a súlyos betegek ellátására. Továbbra is kapcsolatban maradok ezzel a területtel, és már fontos lépéseket tettünk az oltási kampány előkészítésére, de erről az elkövetkező napokban mondok majd többet” – zárta szavait az államfő.

Klaus Iohannis államfő munkamegbeszélést tartott a COVID-19 járvány kezeléséről és az oltási kampányról Nicolae Ciucă ügyvivő miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Raed Arafattal, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetőjével és Valeriu Gheorghiţával, az oltási kampány koordinátorával.

Az új kormány legfontosabb feladata Románia újjáépítése

Az új kormány legfontosabb feladata Románia újjáépítése és a megbízható EU-partner státusz megerősítése lesz – nyilatkozta kedden Klaus Iohannis.

A román államfő az Európai Unió nagyköveteinek online találkozóján beszélt, amelyet hagyományosan az az ország szervez, amely éppen betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis beszélt a december 6-i parlamenti választások utáni kialakult belpolitikai helyzetről is.

Kifejtette: összeállni látszik egy jobbközép koalíció, amely javaslatot tehet egy koalíciós kormányra. Ugyanakkor Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy a megalakítandó új kormány fő feladata Románia újjáépítése, és a megbízható EU-partner státusz megerősítése lesz, amely aktívabb és láthatóbb szerepet vállal az Unió döntéshozatali folyamatában.

Német Szövetségi Köztársaság nagykövetsége által szervezett találkozón elsősorban az Európai Tanács december 10-11-ei ülésének napirendjén szereplő témákkal foglalkoztak.

Az államfő hangsúlyozta a román hatóságok által az új koronavírus okozta fertőzések terjedésének korlátozása érdekében hozott intézkedések fontosságát. A védőoltással kapcsolatban Klaus Iohannis elnök utalt a Románia által elfogadott oltási stratégia főbb rendelkezéseire.

Klaus Iohannis elnök az éghajlatváltozással kapcsolatban rámutatott, hogy Románia támogatja az Európai Bizottság azon javaslatának uniós szintű jóváhagyását, amely szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ra 55%-kal kell csökkenteni 1990-hez képest, amely döntés hozzájárul az Unió versenyképességének és az európai polgárok jólétének növeléséhez.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a zöld gazdaságra való áttérés nem lesz könnyű folyamat minden tagállam számára, és egy tisztességes átmenet mellett érvelt, amely figyelembe veszi a tagállamok hazai körülményeit, lehetővé téve számukra, hogy maguk határozzák meg energiaszerkezetüket. Véleménye szerint a szolidaritás, az erőfeszítések igazságos elosztása a tagállamok között, és az Európai Unió megfelelő pénzügyi támogatása segít elkerülni, hogy túlzott teher nehezedjék azokra a tagállamokra, amelyek még a fejlettségi lemaradás csökkentésének folyamatában vannak.

Az Európai Unió 2021-2027 közötti többéves költségvetése, valamint a helyreállítási alap kapcsán Iohannis elnök reményét fejezte ki, hogy a lehető leghamarabb kompromisszumos megoldás születik, amely lehetővé teszi a végleges megállapodás megkötését a költségvetési csomag tekintetében. Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia a tárgyalási folyamat kezdete óta támogatja, hogy az európai pénzeszközök juttatását a jogállamiság betartásától tegyék függővé.

Az Európai Unió külkapcsolataira utalva, amely téma az e heti Európai Tanács napirendjén szerepel, Klaus Iohannis elnök kitért az Európai Unió Törökországgal fennálló kapcsolatára a Földközi-tenger keleti részén zajló fejlemények tükrében, és hangsúlyozta a párbeszéd folytatásának fontosságát a feszültségek csökkentésének érdekében. Ebben az összefüggésben Iohannis elnök szolidaritását fejezte ki Görögországgal és Ciprussal.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.