Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: kevesebb vitát és több párbeszédet kérek a kormányzó erőktől

Iohannis: kevesebb vitát és több párbeszédet kérek a kormányzó erőktől Románia

Kevesebb vitát és több párbeszédet kér a kormányzó erőktől Klaus Iohannis, hangsúlyozva, hogy a járvány elleni küzdelem kell hogy legyen a legfőbb prioritásuk.

Hirdetés
Hirdetés

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő rámutatott, nehéz pillanatokon van túl a kormánykoalíció, kezelnie kellett egy kihívást, és néhány “nem túl inspirált nyilatkozattól” eltekintve jól reagált a helyzetre, a koalíció vezetői érettségről és felelősségérzetről tettek tanúbizonyságot. Az elnök szerint a párbeszédnek köszönhetően sikerült kimozdulniuk a patthelyzetből.

“Most a világjárvány elleni küzdelem és minél több ember életének a megmentése a prioritás. Ez volt és továbbra is ez kell hogy legyen valamennyi döntéshozó legfontosabb célkitűzése” – fogalmazott.

Az államfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem most van az ideje a viták felerősödésének. Minden kormánykoalícióban vannak időnként nézetkülönbségek, viták, és ez így van helyén, hiszen a nézetek és érvek ütköztetésével lehet megtalálni a legjobb megoldásokat, de egy pillanatig sem szabad eltérni a legfőbb céltól, ami a polgárok védelme kell hogy legyen.

“Kevesebb vitát és több párbeszédet kérek a kormányzó erőktől, kevesebb politikai pátoszt és több felelősségtudatot, kevesebb büszkeséget és több együttműködést. (…) Az emberek olyan politikusokat akarnak, akik odaadással dolgoznak és felvállalják a projekteket, akik nem keresik a kifogásokat, akik nem másokat hibáztatnak, és nem tetszelegnek az áldozat szerepében. A minisztereknek az a feladatuk, hogy a fontos reformok előkészítésével párhuzamosan oldják meg a válsághelyzeteket, nem az, hogy újabbakat idézzenek elő” – nyomatékosította.

“Nagy felelősségtudatot és odaadást várok el az új egészségügyi minisztertől”

Az új egészségügyi miniszter kinevezése kapcsán kifejtette: nagy felelősségtudatot és odaadást vár el Ioana Mihăilától.

Az elnök hangsúlyozta: a pandémia elleni küzdelem kell hogy legyen a kormány legfőbb prioritása, főként hogy járványügyi szempontból nagyon nehéz időszakon megyünk át.

“Mindenki számára nagy kihívás ez, nem csupán az első vonalban küzdő orvosok, hanem a társadalom azon része számára is, amelyik betartja az óvintézkedéseket” – mondta Iohannis.

Az államfő felvázolta, hogy mit vár el az újonnan kinevezett egészségügyi minisztertől.

“A jelenlegi járványhelyzetben az egészségügyi minisztériumra alapvető szerep hárul. Nagy felelősségtudatot és odaadást várok el a miniszter asszonytól. Nagyon fontos, hogy a miniszter hatékonyan lépjen fel és folyamatosan kommunikáljon, elmagyarázza a lakosságnak a helyzetet, a követendő lépéseket és a meghozandó intézkedésekről szóló terveket. (…) A csapatmunka alapvetően fontos a pozitív eredmények elérése érdekében” – nyomatékosította az államfő.

“Az oltás a koronavírus-járvány megállításának legbiztonságosabb módja”

Az oltás a koronavírus-járvány megállításának legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere – hangsúlyozta az államfő, arra buzdítva az embereket, hogy minél nagyobb számban oltassák be magukat.

Az elnök kiemelte, a védelmi intézkedéseken és a korlátozásokon túlmenően – amelyek eredményei már kezdenek meglátszani – a járvány megállításának legbiztosabb módja az immunizálás. Rámutatott, több ország elérte már azt az átoltottsági szintet, amely lehetővé tette számukra, hogy enyhítsenek a korlátozásokon.

“Mi is egyre közelebb kerülünk ahhoz a pillanathoz, amikor visszatérhetünk normális életünkhöz, amikor ismét szervezhetünk majd koncerteket, előadásokat, megnyithatjuk a vendéglátóipart, az emberek nyugodtan elmehetnek nyaralni itthon vagy külföldön. Az egyetlen feltétele ennek a nagyarányú átoltottság” – nyomatékosította.

Az államfő ugyanakkor arra buzdította az embereket, hogy használják ki a különféle lehetőségeket, és jelentkezzenek az oltásra, akár az erre a célra létrehozott platformon, akár a mobil oltóközpontoknál.

“Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy végre lazíthassunk a korlátozásokon, minél kevesebb maradjon érvényben ezek közül a nyárra” – tette hozzá.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük