Felhívás!

Iohannis: ismét felszólítom az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és tartsák be a szabályokat

Iohannis: ismét felszólítom az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és tartsák be a szabályokat Románia

Ismét felszólítom az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és szigorúan tartsák be a koronavírus terjedésének megelőzésére hozott szabályokat – hangoztatta Klaus Iohannis államfő kedden, a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletén.

“Ezúton is felszólítom az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak és szigorúan tartsanak be valamennyi érvényben lévő előírást. A hatóságok által elfogadott megelőző intézkedéseken túl vannak egyszerű dolgok, amelyeket valamennyien megtehetünk, például viseljünk maszkot minden nyilvános helyen, bent és kint egyaránt” – mondta az államfő.

Iohannis felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosban és néhány más megyében erőteljes a járvány közösségi terjedése, és emiatt fennáll a kockázata, hogy az intenzív terápiás ágyak foglaltságának mértéke meghaladjon egy riasztóan magas küszöbértéket.

“De a leginkább drámai az, hogy az orvosok hatalmas erőfeszítései ellenére sok, túl sok román polgár veszíti el naponta a vírus elleni harcot. Az adatok és a száraz statisztikák mögött szenvedés és gyászoló családok vannak” – mutatott rá Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta: “nem kell pánikba esnünk”, de a polgárok és a hatóságok összefogásával feltétlenül meg kell fordítani a járvány második hullámának negatív tendenciáját.

Iohannis szerint a korlátozó intézkedések időszakos jellegűek.

“Néhány tevékenység, amelyet most feladunk, bepótolható, de az elhunytak életét nem tudjuk visszahozni. Ugyanakkor sokkal nehezebb visszanyerni azok egészségét, akik megbetegedtek COVID-19-ben” – mondta az államfő.

“Az óvintézkedések és korlátozások folyamatos megkérdőjelezése bizalmatlanságot kelt”

Klaus Iohannis elmondta, a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések és korlátozások folyamatos megkérdőjelezése bizalmatlanságot kelt, ami káros hatással van a közegészségügyre.

Az elnök hangsúlyozta, az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy az egészségügyi szabályok betartásával, illetve – indokolt esetben – szigorú intézkedések bevezetésével kontroll alatt tartható a járvány.

Az államfő beszélt arról is, hogy a hatóságok folyamatosan alkalmazkodnak a helyzethez, tanulnak a saját hibáikból. “Sokkal könnyebb most betartani az egészségügyi intézkedéseket és óvatosaknak lenni, minthogy később bánjuk, hogy nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt szeretteink életének megmentése érdekében” – fogalmazott.

Iohannis szerint igen gyors ütemben terjed jelenleg a vírus, és nem szabad azzal ámítanunk magunkat, hogy majd magától eltűnik. “Csak úgy tudunk majd túljutni ezen a helyzeten, ha szigorúan betartjuk a szabályokat, és a körülöttünk élőket is arra biztatjuk, hogy hasonlóképpen járjanak el.” – nyomatékosította.

Követni kell az intenzív terápiás helyek igénybevételét

Iohannis elmondta, kérte a kormányfőt és az egészségügyi minisztert, hogy valós időben kövessék az intenzív terápiás helyek igénybevételét.

“Nem engedhetjük meg magunknak, hogy túlzsúfoltakká váljanak a kórházak, és hogy az intenzív terápiás osztályok képtelenek legyenek a súlyos esetek befogadására és kezelésére. Ezzel kapcsolatban azt kértem a miniszterelnöktől és az egészségügyi minisztertől, hogy valós időben kövessék az intenzív terápiás helyek igénybevételét, és készüljenek fel a még súlyosabb helyzetre azáltal, hogy bővítik az intenzív osztályok kapacitását” – mondta az államfő.

“Furcsa, hogy két kormányintézmény eltérő adatokat szolgáltatott a fertőzöttségi rátát illetően”

“Furcsának” tartja Klaus Iohannis, hogy a kormány alárendeltségében működő két intézmény, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) és a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) egymástól eltérő adatokat szolgáltatott a bukaresti fertőzöttségi rátát illetően.

Iohannis azt mondta, kérte a kormánytól, hogy “sürgősen tegyen rendet saját intézményeinél”, és tisztázza ezt a problémát is.

Arra a kérdésre, hogy meglátása szerint összefüggésbe hozható-e mindez azzal, hogy bizonyos tisztségeket kétes képzettségű, esetenként hamisított diplomával rendelkező személyek töltenek be, Iohannis úgy válaszolt, “minden bizonnyal van összefüggés”. Ugyanakkor hozzátette, ez a probléma nem új keletű, az elmúlt 30 évben, főleg a PSD-kormányok idején, gyakran előfordult, hogy olyan személyek jutottak fontos tisztségekhez, akik nem rendelkeztek megfelelő képzettséggel, politikailag viszont támogatták őket.

“Sok mindenen kell még javítani, ezt nevezik államreformnak, amelyre olyan nagyon vágyom” – fogalmazott.

“A választások jelentik a demokrácia lényegét”

A választások jelentik a demokrácia lényegét – hangoztatta keddi sajtóértekezletén Klaus Iohannis, hangsúlyozva: a koronavírus-járvány ellenére december 6-án meg kell tartani a parlamenti választásokat, mert nem állhat le a demokratikus élet a társadalomban.

“A választások, a szabad választások képezik a demokrácia lényegét. Mivel ennek a parlamentnek a mandátuma decemberben lejár, kötelező a szabad választások megtartása annak érdekében, hogy új, teljes hatáskörrel rendelkező parlamentünk legyen, és ez december 6-án meg fog történni”- mondta az államfő.

Ami a választások esetleges elhalasztást illeti, Iohannis kifejtette: több szakemberrel tárgyalt erről, de egyikük sem tudta “jó szívvel ajánlani” a halasztást, mert semmi nem garantálja, hogy márciusban jobb lesz a helyzet, mint decemberben.

Az államfő meglátása szerint “olcsó kifogás lenne” egyik-másik politikust megtenni bűnbaknak, mikor egész Európában a romániaihoz hasonlóan alakul a járványhelyzet, viszont azt szorgalmazza, hogy “határozottabb” intézkedésekre van szükség a járvány terjedésének korlátozására.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások