Felhívás!

Iohannis ismertette a június 15-től esedékes enyhítéseket

Iohannis ismertette a június 15-től esedékes enyhítéseket Románia

Június 15-e után érvénybe lépő újabb lazító intézkedéseket jelentett be kedden Klaus Iohannis államfő.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök azt mondta, tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban nem nőtt jelentősen az új megbetegedések száma, de jelentős csökkenésről sem lehet beszélni, újabb lazító intézkedéseket lehet bevezetni a hónap közepétől.

“Június 15-e után kinyithatnak a bevásárlóközpontok, kivéve az ezekben működő vendéglőket és játszóhelyiségeket” – fogalmazott.

Hozzátette, az új rendelkezések értelmében a beltéri magánrendezvényeken legtöbb 20 személy, a kültéri magánrendezvényeken pedig legfeljebb 50 személy vehet majd részt.

Emellett engedélyezik a magánóvodák és -bölcsődék megnyitását, valamint az iskola utáni foglalkozások újraindítását. Ismét kinyithatnak a fitnesztermek a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával, és a kültéri medencéket is használni lehet majd – mondta az elnök.

Iohannis ugyanakkor rámutatott, a hónap közepétől nem kell 14 napra karanténba vagy otthoni elkülönítésbe vonulniuk azoknak, akik olyan országból érkeznek Romániába, ahol az egymillió lakosra jutó új megbetegedések napi átlaga ötnél kisebb volt az elmúlt két hétben. “Sajnos olyan országok, mint Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Svédország vagy Hollandia, ahol sok román állampolgár él, egyelőre nem felelnek meg ennek az objektív feltételnek” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy továbbra is figyelemmel követik az EU-n belüli jelentéseket, és “amint jó irányba változnak a dolgok”, Románia is azonnal lépni fog.

Szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Kevesebb korlátozással, de szükség van a veszélyhelyzet meghosszabbítására – jelentette ki kedden Klaus Iohannis.

“Figyelembe véve, hogy az új koronavírusos megbetegedések száma nem csökkent jelentősen, és továbbra is 150 körüli az intenzív osztályon ápolt betegek száma (…), úgy véljük, szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása” – mondta Iohannis a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Rámutatott, az elkövetkező időszakban lazítanak a korlátozásokon, “de nem lehet folytatni jelenleg e nélkül az eszköz nélkül”. Továbbra is érvényben maradnak bizonyos intézkedések: a fizikai távolságtartás betartása, a védőmaszk viselése, a tömegek kerülése.

Iohannis szerint a kormány még meg fogja vitatni a veszélyhelyzet meghosszabbításának kérdését. Az elnök ugyanakkor felszólította a törvényhozókat, hogy legyenek felelősek, és szavazzák meg ezt az intézkedést, mivel “a vírus nem tűnik el egy parlamenti voks nyomán”.

Klaus Iohannis államfő a koronavírus-járvány indokolta intézkedésekről egyeztetett kedden Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, Virgil Popescu gazdasági miniszterrel, valamint az országos katasztrófavédelem vezetőjével, Raed Arafattal.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. június 9., 17:53
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Az udmr mar regen kellene surgesse mind a roman, mind a magyar kormanyt, hogy valami megoldast talaljanak mar, szazezrek nem tudnak utazni a ket orszag kozott a 14 napos karantenok kozott, betegek, rokonok, gyerek -szulo, stb. Legalabb mutassak, hogy csinalnak valamit. Szijjarto is dicsekedik naponta, hogy a kornyezo orszagokkal mar tobb tiz hataratkelo nyilott meg, a roman magyar viszonyrol egy szo se.