Felhívás!

Iohannis felszólította az USR PLUS-t, hogy üljön tárgyalóasztalhoz koalíciós partnereivel

Iohannis felszólította az USR PLUS-t, hogy üljön tárgyalóasztalhoz koalíciós partnereivel Románia

Az USR PLUS és az AUR között a napokban létrejött szövetség “sértő” a románokra nézve, akik a tavalyi parlamenti választáson leadott szavazatukkal eldöntötték, hogy milyen utat kell követnie az országnak – jelentette ki szombaton Klaus Iohannis államelnök.

Facebook-bejegyzésében Iohannis azt írta, az USR PLUS-nak alaposan mérlegelnie kell a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) célkitűzéseivel való azonosulás következményeit, véget kell vetnie felelőtlen politikai magatartásának, tisztelnie kell választóit. Az elnök ugyanakkor felszólította a pártot, üljön ismét tárgyalóasztalhoz koalíciós partnereivel, és találják meg a megoldást a patthelyzetből való kimozdulásra.

Az államfő szerint azáltal, hogy egy olyan párttal lép szövetségre, amely nem tiszteli a nyugati értékeket, az USR PLUS elárulja választóit, akik egy jobbközép koalícióba vetették reményüket.

“Aggasztó és rendkívül súlyos jelzés, hogy egy magát demokratikusnak és reformpártinak valló alakulat olyan párttal szövetkezik, amelynek nézetei kibékíthetetlen ellentmondásban állnak Románia euroatlanti értékeivel” – fogalmazott.

Hozzátette, azáltal, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtott be egy olyan kormány ellen, amelynek maga is tagja, az USR PLUS “helyrehozhatatlanul elhiteltelenítette magát a román emberek és saját választói előtt”.

“A romániai közösségek fejlesztése szükségszerű, az USR PLUS nem akadályozhatja ezt meg egy kicsinyes politikai játszma miatt” – írta még bejegyzésében Klaus Iohannis.

A Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! című bizalmatlansági indítványt péntek este nyújtotta be az AUR és az USR PLUS, 122 törvényhozó aláírásával.

Moşteanu: jobb lett volna, ha Iohannis elnök, mediátori szerepkörét komolyan véve, már szerdán közbelép

Klaus Iohannis államelnöknek már szerdán hozzá kellett volna szólnia a politikai válsághelyzethez, és komolyan véve mediátori szerepkörét törekednie kellett volna, hogy megoldást találjanak a patthelyzetből való kilábalásra – vélte Ionuţ Moşteanu, az USR PLUS képviselőházi frakcióvezetője.

Szerinte egy másik jó alkalom lett volna erre csütörtökön, amikor az államfő kézhez kapta a Stelian Ion igazságügyi miniszter menesztésére vonatkozó miniszterelnöki kérelmet.

“Ezt vissza kellett volna utasítania, és mediátori szerepkörét komolyan véve tanácskozásra kellett volna hívnia minket a Cotroceni-palotába, hogy segítsen nekünk megoldást találni a patthelyzetből való kilábalásra. Ezt kellett volna tennie, hogy a válságot megelőzze. Remélem, hogy mostantól részt vesz majd a munkában, gyorsabban reagál, és segít újjáépíteni ezt a jobboldali koalíciót. A koalíció nem múlhat egyetlen emberen, Florin Cîţun, aki már bebizonyította, hogy képtelen egy koalíciós kormányt vezetni” – nyilatkozta szombaton Moşteanu a Digi 24-nek.

Hozzátette, az USR PLUS ‘nem maradhatott tovább a koalícióban, hogy nézze, amint Florin Cîţu gúnyt űz a közpénzekből, arra használva az alapokat, hogy szavazatokat vásároljon magának a PNL kongresszusán’.

“Azt hitték szerdán, hogy bármit megtehetnek velünk, nincs mit tennünk. De íme, vannak lehetőségeink. (…) Valóban, nem pont ez az ideális variáns” – érvelt a politikus.

Ionuţ Moşteanu kifejtette, bármikor fennáll az a lehetőség is, hogy visszaüljenek a tárgyalóasztalhoz, egyetlen kikötéssel: Florin Cîţunak át kell adnia a kormányfői tisztséget.

“Florin Cîţu napjai a Victoria-palotában meg vannak számlálva. Ragaszkodik a kormányfői székhez, de jelenleg már nem élvezi a parlamenti többség támogatását. (…) Persze, ha nem egyezett meg időközben Ciolacu úrral (a PSD elnöke – szerk. megj.). Meglátjuk, mi lesz” – fűzte hozzá az USR PLUS képviselőházi frakcióvezetője.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.