Felhívás!

Iohannis és Ciucă szerint minden a legnagyobb rendben a kissebségi jogok terén

Iohannis és Ciucă szerint minden a legnagyobb rendben a kissebségi jogok terén Románia

Románia továbbra is megvédi kisebbségei jogait és érdekeit, és egy minél befogadóbb és toleránsabb társadalom kiépítésére törekszik – jelentette ki Klaus Iohannis államfő vasárnap.

“A 2022-es év Romániájában értékelik és támogatják a nemzeti kisebbségek kultúráját és hagyományait, a társadalom elismeri ezek értékét. Egy modern és demokratikus társadalomban a kultúrák közötti párbeszéd magától értetődő, és a jólét forrásává válik. Románia továbbra is megvédi kisebbségei jogait és érdekeit, és egy minél befogadóbb és toleránsabb társadalom kiépítésére törekszik” – fogalmazott az államelnök a Brassó megyei Szászkeresztúron (Criţ) zajló Haferland (Zabföld) kulturális fesztiválon.

Látva, hogy az Ukrajában zajló háború miként pusztítja el a kulturális intézményeket és az ukrán történelmi műemlékeket is, Románia még jobban megbecsüli azt a történelmi és kulturális örökséget, amelyet az ősöktől kapott – mutatott rá Iohannis.

A hatóságoknak, különösen a helyi önkormányzatoknak, a polgárokkal együtt meg kell érteniük, hogy felelősséggel tartoznak a hagyományok megőrzéséért és a kultúrtáj hitelességének védelméért, hogy a jövő generációi megismerhessék, megértsék és értékelhessék identitásuk gyökereit – fűzte hozzá.

“A turizmus és a tematikus rendezvények kiválóan alkalmasak a kulturális örökséghez való hozzáférés ösztönzésére és biztosítására, és ez mind országos, mind helyi közösségi szinten igaz. Történelmünk, hagyományaink és kultúránk akkor válik kulcsfontosságú gazdasági értékké a befektetések vonzása szempontjából, ha elismerjük, tiszteletben tartjuk és felelősségteljesen népszerűsítjük azokat” – hangsúlyozta az államfő, és hozzátette: mindezek miatt a kulturális turizmus előmozdítására szánt pénzforrások, különösen az európai alapok megfelelő felhasználása a közigazgatási célon túlmenően erkölcsi kötelességgé is válik.

Ciucă: Erdély a tolerancia és az etnikumok békés együttélésének mintaképe Európában

Erdély a tolerancia és az etnikumok békés együttélésének mintaképe Európában – jelentette ki Nicolae Ciucă ugyanazon az eseményen. A kormányfő gratulált a szász közösségnek a szomszédai – a székelyek, magyarok és a románok – iránt az idők során tanúsított konszenzuskereső hozzáállásához.

“Erdély a tolerancia és az etnikumok békés együttélésének mintaképe Európában, és erre önöknek is büszkéknek kell lenniük, mivel ez a pozitív kép nem alakulhatott volna ki a szász közösségnek a szomszékokkal és barátokkal szemben a konszenzust és a megértést kereső hozzáállása nélkül” – mondta a miniszterelnök az ünneplő közösségnek.

Hozzátette: az itthon maradottak kötelessége biztosítani, hogy Romániában megőrizzük a történelem során örökölt kincseket, és erősítjük az ország modernizálásának esélyét.

“Szeretnék gratulálni Önöknek, az egész szász közösségnek, amiért a jó együttélést és a megértést tartották fontosnak szomszédaikkal – a székelyekkel, a magyarokkal és a románokkal szemben, és hogy példát mutatnak egységből, tiszteletből és méltóságból ebben az etnikai sokszínűség által jellemzett térben” – fogalmazott Ciucă.

(Agerpres, fotó: gov.ro)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 1., 11:16
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Hova mintakép gyerekek?! Hol van Európában olyan, hogy megvernek a katolikus temetőben az ortodoxok?! Hogy betonkereszteket raknak nemlétező halottaknak?! Ahol hetente lemázolják a 2nyelvű feliratokat?! Ahol folyton szídják a magyart, megszólítanak ha nyilvános helyen Erdélyben 1más közt magyarul beszélünk! Ahol magyarlakta faluban csak románul tanulhat a gyerek! Sorolhatnám…… Újabban nem vernek el Maroson?! Hát igen, előrehaladás. Van magyar képviselet a parlamentben akik nem minket képviselnek Neptun óta! Szídnak, fenyegetőznek és helyben topognak!