Felhívás!

Iohannis: a választásokat december 6-án fogják megtartani

Iohannis: a választásokat december 6-án fogják megtartani Románia

A választásokat a hatályos jogszabályok értelmében december 6-ára tűzték ki és akkor fogják megtartani – szögezte le hétfői sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő.

“A parlamenti választások időpontját a törvénynek megfelelően határozták meg, és azokra december 6-án kerül sor. Ami pedig a koronavírus-járványt illeti, a parlament külön erre vonatkozóan jóváhagyta az 55-ös számú törvényt, amely összegzi a meghozható intézkedések teljes körét, és a kormány a helyi hatóságokkal együtt, ennek megfelelően kezeli a folyamatot” – mondta az államfő.

“Elfogadhatatlan, ahogyan eljárt a főváros prefektusa”

Klaus Iohannis szerint elfogadhatatlan az a mód, ahogyan eljárt Gheorghe Cojanu, Bukarest prefektusa.

Az államfő azt mondta, előrelátható volt, hogy növekedni fog a koronavírusos megbetegedések száma a fővárosban, mégsem dolgoztak ki egy koherens cselekvési tervet, amelyről értesítették volna a lakosságot is.

“A prefektus attitűdje és az a mód, ahogy eljárt, elfogadhatatlan, és nem maradhat következmények nélkül” – jelentette ki az elnök.

Iohannis kifejtette, a lakosságnak joga van a tájékoztatáshoz és ahhoz, hogy “komolyan vegyék őket”, idejében jussanak információkhoz és fel tudjanak készülni a megváltozott forgatókönyvre.

“Nem hinném, hogy nagyon örültek azok a családok, akiknek iskolás gyermekeik vannak, amikor vasárnap este megtudták, hogy keddtől valami megoldást kell találniuk, mert csak online fog zajlani az oktatás” – mondta az államfő.

Mindenkinek be kellett volna tartania a feltételeket a Szent Paraszkiva zarándoklaton

Klaus Iohannis úgy nyilatkozott: a Szent Paraszkiva ünnepén, Iaşi-ban lezajlott vallási eseményen ugyanazokat a szabályokat kellett volna betartani, amelyeket a kormány megszabott. Ha valaki tételesen eltért a hatósági szabályoktól, azt meg kell büntetni.

“Mindenkinek a kormány által megszabott feltételek mellett kellett volna részt vennie: maszkkal, megőrizve a távolságot, és a hatóságok részéről természetesen kötelezővé kellett volna tenni a korlátozások betartását, aki pedig nem tartja be ezeket, azt meg kell büntetni. (…) Ha tételesen eltértek ettől, akkor bizonyos személyeknek egészen biztosan felelniük kell” – mondta az államfő.

Szükség van az alkotmánybíróság reformjára

Amikor sor kerül az alkotmány korszerűsítésére, a Románia Alkotmánybíróságára vonatkozó fejezetet is modernizálni kell – jelentette ki Klaus Iohannis.

“Ha a törvényekről van szó, elsősorban az igazságügyi törvényekkel kell foglalkozni, azokat kell megreformálni. Mindannyian láttuk azonban, hogy szükség van az alkotmány korszerűsítésére is. Voltak olyan helyzetek, amelyeknek nem volt alkotmányos megoldása, és itt megemlíteném az előre hozott választások ügyét: nagyon jók lettek volna arra, hogy egy új kormánnyal, egy, az állampolgárok által megválasztott új parlamenttel induljunk neki ennek a rendkívül bonyolult szakasznak, azonban nem lehetett ezt megvalósítani. Amikor korszerűsítjük az alkotmányt, mindenképpen szükség lesz az alkotmánybíróságról szóló fejezet modernizálására is” – fejtette ki az államelnök.

“Megígértem, hogy vége lesz a toborzásnak és úgy is lett”

Megígértem, hogy vége lesz a más pártokból való toborzásnak és úgy is lett – jelentette ki Klaus Iohannis, amikor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti jelöltlistáinak összeállításáról kérdezték.

Az államfő rámutatott, a más pártokból való toborzás “akkor állt le, amikor kellett”. Az államfő szerint a PNL jelöltlistáit a liberális párt tagjaiból állították össze.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.