Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis a román diplomatáknak: Románia megmutatta, hogy képes megvédeni az érdekeit

Iohannis a román diplomatáknak: Románia megmutatta, hogy képes megvédeni az érdekeit Románia

A schengeni csatlakozást és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárását nevezte Romániai legfontosabb külpolitikai célkitűzésének a román diplomácia éves értekezletére küldött keddi üzenetében az államfő.

Hirdetés
Hirdetés

Klaus Iohannis rámutatott: Oroszország Ukrajnával szembeni törvénytelen és provokálatlan agressziója zűrzavart okozott nemzetközi kapcsolatrendszerben, a világ egymást fedő válságokkal szembesül, Románia pedig az európai és euroatlanti értékközösség tagjaként közvetlenül és érdemben hozzájárul az új realitásokhoz való alkalmazkodáshoz. Ilyen körülmények között a román diplomáciának szerinte különleges szerepet kell játszania „az új geostratégiai valóság” folyamatos és gyors értékelésében és a megfelelő nemzetközi szintű cselekvés előmozdításában.

Az államfő szerint Románia megmutatta, hogy képes megvédeni az érdekeit, és továbbiakban is így kell szerinte eljárnia a biztonságpolitika, az energia- és az élelmiszerbiztonság terén. „Nem szabad elhanyagolnunk a technológiai erőforrások vagy az új ellátási láncok biztosításának megnövekedett jelentőségét” – fogalmazott az üzenetében.

Iohannis megállapította: a román külpolitikának több állandó célkitűzése van, amelyek a diplomatái tevékenységét irányítják, ezek egyike az Európai Unión belüli szerepének erősítése. A legfontosabb külpolitikai célkitűzéseknek a schengeni csatlakozást és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárását nevezte, és arra a kérte a diplomatákat, hogy a következő időszakban is törekedjenek a megvalósításukra.

Üzenetében az államfő kitért arra is, hogy az Európai Unió „történelmi jelentőségű döntésének” eredményeként a Moldovai Köztársaság tagjelölti státust kapott. Emlékeztetett, hogy Románia következetesen és határozottan támogatja a szomszédos ország európai integrációs erőfeszítéseit és a jelenlegi chişinăui kormány reformprogramját. Hangsúlyozta, hogy a Moldovai Köztársaság támogatását folytatni kell.

Iohannis megerősítette, hogy Románia továbbra is Ukrajna és polgárai mellett fog állni, szoros együttműködésben euroatlanti partnereivel, és részt kíván venni a háború sújtotta ország újjáépítési folyamatában is.

Az államfő arra kérte a diplomatákat, hogy továbbra is támogassanak minden, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozásra irányuló erőfeszítést. Ugyanakkor úgy vélekedett: a román külpolitikának továbbra is kapcsolatainak elmélyítésére kell törekednie azokkal az országokkal, amelyekkel Románia stratégiai partnerséget kötött.

Üzenete végén Iohannis gratulált a külügyminisztérium munkatársainak a minisztérium alapításának 160. évfordulója alkalmából. 

(Agerpres, fotó: presidency.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük