Felhívás!

Intézkedéseket rendelt el a minisztérium az iskolákban az influenzajárvány miatt

Intézkedéseket rendelt el a minisztérium az iskolákban az influenzajárvány miatt Románia

Átiratban értesítette az oktatási minisztérium a megyei tanfelügyelőségeket azokról a kötelező intézkedésekről, amelyeket az influenzajárvány terjedésének megelőzése érdekében kell foganatosítaniuk.

A szaktárca utasítása szerint az oktatási intézmények egészségügyi személyzetének naponta ki kell szűrniük a beteg gyerekeket, és amennyiben egy óvodai csoportban/osztályban legalább három gyereknél igazolják az influenzavírussal való megfertőződést, az érintett osztályban fel kell függeszteni az oktatást.

Ha egy tanintézet tanulóinak 20 százaléka három egymást követő napon hiányzik igazolt influenzás megbetegedés miatt, fel kell függeszteni a tanítást az oktatási intézményben.

Azokban az óvodai csoportokban/osztályokban, ahol betegség miatt szünetel a tanítás, kötelező módon fertőtlenítést kell végezni – jegyzi meg a szaktárca.

A minisztérium kéri továbbá, hogy minden tanintézetben biztosítsanak vizet és szappant a tanulóknak, a pedagógusok pedig gondoskodjanak az alapvető higiéniai szabályok – például kézmosás evés előtt és után, illetve vécéhasználat után, a gyümölcsök és zöldségek alapos megmosása fogyasztás előtt, csak biztos forrásból származó víz fogyasztása – betartásáról.

A szaktárca ugyanakkor javasolja, hogy a légúti fertőzések terjedésének korlátozása érdekében halasszák el a különféle kulturális, sport- és egyéb tömegrendezvényeket.

A hiányzó gyerekek kizárólag orvosi igazolás felmutatásával térhetnek vissza az iskolába/óvodába – szögezik le.

A megyei tanfelügyelőségeknek ugyanakkor naponta 10 óráig, illetve 10 és 16 óra között is jelenteniük kell a megbetegedések számát, illetve azoknak a tanintézeteknek a számát, amelyekben teljesen vagy részlegesen felfüggesztették az oktatást.

Az Országos Közegészségügyi Intézet keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ csütörtökön közölte, hogy január 27-e és február 2-a között járványszerűen nőtt az influenzás megbetegedések száma.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 11., 14:10
    ÉRTÉKELÉS: 11

    A pedagógus a gyerek hátsólyàt is ne törölje e ki??? A szülő mirre tanítsa meg a gyereket? Sajnos a legalapvetőbb dolgokat ami a szülőnek lenne kötelessége, hogy megtanítsa a gyereket, azokat is a pedagógusokra hárítsuk: kézmosás, orr fulyás ne a kezére, blúzára,tisztàlkodás, helyes higiéniai szabályok a családban kellene ezeket megtanítani, s még a köszönést is,. Cipő kötözgetést is…A szülők mindent az iskolára hárítnak, oldják meg. A szülők sok mindent nem tanítanak meg…. amit meg kellene,,, na de aztán a mobilozás az úgy megy mint a karika csapás…. Ha egy gyerek beteg ott is a diagnózist a pedagógus kell felállítsa, s majd haza küldje a kölyköt, a kedves szülő még ennyihez se ért?? A mobilozáshoz példaértékűen ért…