Felhívás!

Így nem lehet különnyugdíjat adózni

Az alkotmánybíróság (CCR) szerint ellentmond az alaptörvénynek a szolgálati nyugdíjak új adózási rendszeréről szóló törvény, amelynek értelmében 85 százalékos adóval sújtanák a nyugdíjak 7000 lejt meghaladó hányadát. Magyarázatot Puskás Bálint volt alkotmánybírótól kértünk.

Puskás szerint nyilvánvaló diszkrimináció történik, mert a magas adókulcs kizárólag a speciális nyugdíjakra vonatkozik. Nincs azzal ugyanis gond, hogy 85 százalékos adót vetnek ki a 7000 lejnél nagyobb nyugdíjra, de akkor ugyanennyit kellene kivetni minden más ilyen értékű nyugdíjra vagy bérre is. Másrészt, ezt a plusz adót a már megadózott, nettó nyugdíjra vetik ki, ami kettős adózást jelent, ami szintén törvényellenes – sorolta.

Ezt nagyon jól tudták a tervezetet benyújtó törvényhozók is. Ebből is látszik, hogy ők nem a nyugdíjakat akarták eltörölni, hanem „megetették” az egyszerű emberrel, hogy ők milyen erősen harcolnak a nagy nyugdíjak ellen – mondta el megkeresésünkre a volt alkotmánybíró.

Hozzátette: az alkotmány csak a bírókat és az ügyészeket védi, mint olyan karriermodellt, amelynek mindentől, az anyagiaktól is, függetlennek kell lennie. A katonák, rendőrök, titkosszolgák és mások különnyugdíját holnaptól meg lehetne szüntetni, „ha volna valakinek bátorsága hozzá”.

Azt állítja: a bírók nyugdíja „nem horribilis összeg”, de gyakran csalással növelik meg. Törvény szerint a bíró utolsó havi fizetését kapja nyugdíjként. Előfordul, hogy az utolsó fél évben „véletlenül” elfelejtik kiadni a pótlékait (ami fizetése 50-60 százaléka is lehet), és ezt az utolsó hónapban „pótolják”. Így utolsó havi fizetése (és további havi nyugdíja) több havi bérének is megfelelhet. Innen jönnek ki a 70 ezer lejes nyugdíjak – magyarázza Puskás.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.