Felhívás!

Igazságügyi miniszter: minden intézmény vonja le a következtetéseket a GRECO-jelentés kapcsán

Igazságügyi miniszter: minden intézmény vonja le a következtetéseket a GRECO-jelentés kapcsán Románia

Minden olyan intézmény, amelyet megemlít az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) kedden közzétett jelentése, elemezze ki a helyzetet és foganatosítson megfelelő intézkedéseket – jelentette ki Ana Birchall igazságügyi miniszter.

Birchall szerint az igazságügyi minisztérium szintén megfontolja a jelentésben foglaltakat, és ‘kielemez minden egyes ajánlást’.

Romániában kevés előrelépés tapasztalható a törvényhozók, a bírák és az ügyészek körében észlelt korrupció visszaszorítását célzó intézkedések, valamint az igazságügy vitatott reformjával kapcsolatos aggályok megválaszolása terén – hívja a figyelmet az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport. A GRECO kedden közzétett két jelentésében mély aggodalmának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy az ajánlások ellenére a román hatóságok nem álltak el az igazságszolgáltatásban tapasztalható visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészi részleg létrehozásától.

A GRECO mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a román hatóságok teljes mértékben figyelmen kívül hagyták az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészi részleg létrehozásáról való lemondásra vonatkozó ajánlást.

A GRECO különösen azt kifogásolja, hogy hiányoznak a tárgyilagos kritériumok az ügyészek kinevezése és elbocsátása kapcsán, és szükségesnek tartaná a CSM szerepének megerősítését ebben a folyamatban. Az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja sajnálkozását fejezi ki a miatt is, hogy a legutóbbi törvénymódosítások és az alkotmánybíróság joggyakorlata növelte a végrehajtó hatalom szerepét a magas rangú ügyészek kinevezésében.

Iordache: helytelen a jelentés

Helytelennek minősítette az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) kedden közzétett jelentését Florin Iordache, a képviselőház alelnöke.

Az Agerpres hírügynökségnek eljuttatott közlemény szerint Iordache úgy véli, hogy a GRECO szakértői “tudatosan figyelmen kívül hagyták nemcsak a parlamenti képviselők érveit, hanem azokat is, amelyek a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság határozataiból következnek, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét befolyásoló strukturális problémák létét bizonyítják”, így aztán – állítja a képviselőház alelnöke – “a GRECO elemzése nyilvánvaló módon helytelen”.

Iordache rámutat: a GRECO bírálja az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekmények kivizsgálásra létrehozott ügyosztályt, de egyetlen szót sem ejt arról, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) korábban működött egy részlege, amely hivatalból indított eljárást azok ellen a bírák ellen, akik a DNA ügyein dolgoztak. Úgy véli, a GRECO aggódik az ügyészek függetlensége miatt, de egyetlen szót sem ejt a bírák függetlenségéről, mintha csak az ügyészek valósítanák meg az igazságszolgáltatást.

“Ilyen körülmények között, a GRECO szakértőinek mintájára, sajnálatomat fejezem ki amiatt, hogy a GRECO elmulasztotta a lehetőséget, hogy egy objektív jelentést adjon ki, amely valóban Románia hasznára váljon” – zárta nyilatkozatát a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője.

Legfelsőbb bíróság elnöke: akik nem értik az európai értékeket, legalább hallgassanak

Azok, akik nem képesek megérteni az európai értékeket, legalább hallgassanak – jelentette ki az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) kedden közzétett jelentését követően Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke.

Az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában Tarcea kifejti: a GRECO-jelentésben ugyanazok az aggályok köszönnek vissza, amit a legfelsőbb bíróság is megfogalmazott az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban.

A legfelsőbb bíróság elnöke kiemelte: különösen figyelemre méltó, hogy a GRECO szakértői szerint aggályos az igazságszolgáltatásban történt bűncselekmények kivizsgálására létrehozott ügyosztály léte, és továbbra is kitartanak amellett, hogy szüntessék be ennek tevékenységét.

Meglátása szerint Románia az európai igazságszolgáltatás része, és azok, akik képtelenek megérteni az európai értékeket, “nem nevezhetik magukat reformereknek” és “jobban tennék, ha legalább hallgatnának”.

Ugyanakkor rámutat: a GRECO-jelentés is megállapítja, hogy az igazságügyi törvények módosításai, valamint az alkotmánybíróság határozatai potenciális veszélyt jelenthetnek az ügyészek és bírák függetlenségére, és a bírák és ügyészek felelősségének szabályozási módja, a nyomásgyakorlás kockázatát hordozza ezek tevékenységére.

Johannis: egy újabb “piros lap” a PSD-ALDE kormánynak

Az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) által Romániáról készített, kedden közzétett jelentés egy újabb “piros lap” a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormánynak – állapította meg szerdán Klaus Johannis államfő.

Meglátása szerint a dokumentum egybecseng a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) jelentésével és a Velencei Bizottság ajánlásaival.

“A PSD-ALDE-kormány újabb piros lapot kapott, ezúttal az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportjától, a GRECO-tól. A június 21-én elfogadott és a kabinet által jelentős késéssel közzétett két jelentés újfent rámutat arra, milyen károkat okozott a PSD-ALDE-kormány az elmúlt két évben az igazságügyi törvényeket és a büntetőjogot érintő módosításokkal” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Johannis szerint aggasztó, hogy mivel a kormány csak a saját érdekeit tartja szem előtt, az európai szervek továbbra is kénytelenek megfigyelés alatt tartani Romániát. “A jogalkotási eljárás nem javult, a jelenlegi többség még mindig mellőzi a közvitákat és az átláthatóságot, és továbbra is sürgősségi rendeleteket ad ki fontos kérdésekben. Ezt állapítja meg a GRECO-jelentés is” – tette hozzá az államfő, aki szerint bár minden illetékes európai intézmény jelzi a kormánynak, hogy “az úgynevezett igazságügyi reform” rossz irányt vett, a PSD-ALDE alkotta koalíció teljesen figyelmen kívül hagyja ezeket a figyelmeztetéseket.

Klaus Johannis azt kéri a kormánytól, hogy haladéktalanul kezdeményezzen egy törvénymódosítást, amellyel helyrehozza az igazságügyben elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztály körül kialakult “rendellenes” helyzetet.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi kellene hogy legyen a következő lépés azok után, hogy a korrupcióellenes államcsoport (GRECO) legutóbbi jelentésében a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály felszámolását kérte, Iohannis azt mondta, egyetért ezzel, majd hozzátette, nem sürgősségi rendelettel, hanem törvénnyel kellene megoldani a helyzetet.

“Mindenki megértette már, hogy ennek az ügyosztálynak a létezése rendellenes, nem kellene léteznie. A kormánynak haladéktalanul elő kellene állnia egy törvényjavaslattal, amely helyrehozza ezt a rendellenességet, és orvosolja a szakág többi problémáját. A vitának természetesen a parlamentben kell lezajlania, a döntés a parlamenté, nem a kormányé, de a kabinetnek kell kidolgoznia a törvényjavaslatot” – jelentette ki az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Az államfő a “román emberek nevében” kérte a Szociáldemokrata Párttól, hogy “térjen magához”, és javítsa ki azokat a törvényeket, amelyeket maga rontott el”.

CSM elnök: „egyértelmű tárgyi tévedéseket” tartalmaz a jelentés

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke szerint “egyértelmű ténybeli hibákat” tartalmaz az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) Romániáról készült jelentése. Lia Savonea úgy véli, “mélyreható vitára” van szükség a jelentésbe foglalt ajánlásokkal kapcsolatban.

Lia Savonea szerdai közleményében azt írja, a CSM elnökeként a téma kiegyensúlyozott, nyugodt és objektív megtárgyalására szólít fel. “Az igazságügyi rendszer megszervezése és az igazságszolgáltatás jó működése megkövetel egy, a törvény által pontosan megszabott intézményi keretek között lefolytatandó, összetett elemzést, elvonatkoztatva minden potenciális politikai kontextustól, a valóság minden csonkított vagy hamis értelmezésétől” – fogalmaz.

A CSM elnöke hozzáteszi, az általa vezetett testület – a Velencei Bizottság jelentéséhez vagy az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készített jelentésekhez hasonlóan – a GRECO által elfogadott dokumentumot is alaposan megvizsgálja majd mindent szempontból, beleértve “az egyértelmű ténybeli hibákat” is.

“Anélkül, hogy eltávolodnánk az európai uniós tagállamként ránk háruló kötelezettségektől, értékektől és elvektől, úgy vélem, az igazságügyi rendszerünk kapcsán az utóbbi időben feltárt tényeket nem lehet sem figyelmen kívül hagyni, sem elbagatellizálni” – fogalmaz közleményében Lia Savonea, aki ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy “fennáll az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartásától való eltávolodás kockázata”, és az igazságügy valós problémái háttérbe szorulnak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.