Felhívás!

Idén hétszer annyi erdő égett le Romániában, mint tavaly

Idén hétszer annyi erdő égett le Romániában, mint tavaly Románia

A szélsőséges hőmérsékletek és a tartós szárazság táplálja az erdő- és bozóttüzeket. Az év első hat hónapjában hétszer annyi erdő (több mint 10 ezer hektár) égett le, mint az előző év azonos időszakában – számolt be a Digi24.

Az év első hat hónapjában 711 tűzesetet jelentettek a Romsilva által kezelt erdőkben. Ez a szám rendkívül magas, ha összevetjük a tavalyi adatokkal, amikor az első félévben csak 98 tűzeset történt.

Az elpusztított terület is hatalmas, idén eddig 10.304 hektár erdő égett le. Ez a terület majdnem akkora, mint Temesvár, vagy fele akkora, mint Bukarest.

A legtöbb tűzeset Gorj megyében (124) történt, majd Szeben, Krassó-Szörény és Mehedinți következik a sorban.

Ezek azonban csak azok a tűzesetek, amelyek a Romsilva által kezelt erdőkben keletkeztek, és hozzájuk Románia erdeinek csupán a fele tartozik.

A tüzek olyan nagy számban fordulnak elő, hogy a tűzoltók bevetéseinek 70%-át ezek teszik ki. Csak az elmúlt hétvégén a tűzlovagok több mint 400 beavatkozást hajtottak végre.

Az erdő- és bozóttüzek legtöbbször figyelmetlenség miatt keletkeznek. Az emberek például meggyújtják a saját udvarukon található szemetet, a lángok azonban átterjednek a környező területekre is.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.