Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Idén az előző évek átlagánál tízszer nagyobb terület égett le Romániában

Idén az előző évek átlagánál tízszer nagyobb terület égett le Romániában Románia

Idén összesen mintegy 150 ezer hektárnyi területen pusztított tűz Romániában, ami tízszerese a 2006 és 2021 közötti évek átlagának – hívja fel a figyelmet a Környezetvédelmi Őrség volt vezetője, Octavian Berceanu az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) adataira hivatkozva.

Hirdetés
Hirdetés

Berceanu egy pénteki Facebook-bejegyzésben hangsúlyozza, a tüzekből származó hamu erdősávok hiányában a városok lakóit is veszélyezteti. “A hamu a nagyvárosok tömbház- és betonerdeiben rakódik le, és semmi nem tudja lemosni a járdákról és a tömbházak vagy házak tetejéről. Még az eső sem” – nyomatékosította.

A politikus rámutatott, “volt még meleg más években is”, a tarlótüzek száma tekintetében azonban idén minden korábbi rekord megdőlt Romániában, és “óriási politikai nyomás nehezedik az állami intézményekre, hogy ezeknek a tűzgyújtásoknak az elkövetői maradjanak névtelenek”. Berceanu szerint a polgármesterek politikai érdekek miatt nem hajlandók kiadni a hatóságoknak azoknak a területtulajdonosoknak az adatait, akiknek a földjein felgyújtották a száraz növényzetet. “A román rendőrséget és más intézményeket pedig arra utasítják, hogy maradjanak csendben, és ne háborgassák a választók nyugalmát bírságokkal és bűnvádi dossziékkal” – fogalmazott.

Az EFFIS adatai szerint idén 149.172 hektárnyi területet érintett tűz Romániában, míg 2006 és 2021 között az éves átlag 14.313 hektár volt. Idén 715 tűzesetet jelentettek, szemben a korábbi 49-es sokéves átlaggal.

Idén a legtöbb tűzeset (egy hét alatt 266) március végén volt, és több mint 61.000 hektárnyi területet érintett. Április második felétől meredeken csökkenni kezdett a tűzesetek száma, majdnem elérve a heti nullát. Júliusban és áprilisban is számos tűzeset történt, a legnagyobb szám heti öt volt, ami jelentősen meghaladta az előző évek átlagát (0,69).

Az ország területének 0,63 százalékán pusztított tűz idén, és ezzel az aránnyal Románia európai viszonylatban a második helyen áll, Portugália után (0,95 százalék). A harmadik helyet Spanyolország és Horvátország foglalja el 0,56 százalékkal. 

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.