Felhívás!

FRISSÍTVE: Ideiglenesen megoldották a távhőellátást Temesváron

FRISSÍTVE: Ideiglenesen megoldották a távhőellátást Temesváron Románia

Dominic Fritz temesvári polgármester csütörtök délután közölte, hogy ideiglenesen találtak egy gázszolgáltatót, amely november elsejéig biztosítja a földgázt a Colterm távfűtési vállalatnak, így a több mint 53.000 fogyasztó hamarosan fűtéshez és meleg vízhez jut. FRISSÍTÉS: Beindították a szolgáltatást

A városháza közleménye szerint műszaki okok miatt néhány órát igénybe vesz, amíg felmelegednek a fűtőtestek a hőszolgáltatás leállítása által érintett temesvári lakásokban. “És sajnos ez csak ideiglenes megoldás, az új szolgáltató csupán november elsejéig szóló szerződést írt alá, tehát hétfő reggel 7 óráig biztosított egyelőre a távfűtés. Mivel a szolgáltatott földgáz mennyisége korlátozott, a rendszer is csak minimális szinten fog működni a három nap alatt” – idézte a polgármestert a közlemény.

Dominic Fritz arra is kitért, hogy a városi tanács ezen a héten további 8.300.000 lejt utalt ki a Coltermnek a korábban biztosított 142.000.000 lej mellett, ami szerinte rekordösszegnek számít.

Emlékeztetett, hogy a gázárak eddig soha nem látott mértékű robbanása valódi veszélybe sodorta az amúgy is óriási bajban lévő romániai távfűtési vállalatokat. A teljes helyi költségvetés már nem elegendő ezeknek a költségeknek a fedezésére – szögezte le.

A polgármester csütörtök reggel azt közölte, hogy nem sikerült szerződést kötni a Colterm távfűtési vállalatnak szállítandó gázról. Az elöljáró emberséges hozzáállást kért a szolgáltatóktól Temesvár gázellátásának biztosítása érdekében.

Dominic Fritz a Facebookon számolt be arról, hogy szerda este 18 órakor telefonon értesítette az a gázszolgáltató, amellyel – az energiaügyi miniszter közvetítésével – sikerült szóban ideiglenesen megállapodni, hogy mégsem hajlandó aláírni a szerződést. “Mindezt azok után, hogy 12:30-kor beleegyezett az ideiglenes megoldásba, és megbeszéltük, hogy nyilvánosságra hozhatjuk az egyezséget” – tette hozzá Fritz.

Alin Nica, a Temes megyei tanács elnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva szerdán azt mondta, az energiaügyi miniszter segítségével megoldást talált a távfűtés újraindítására Temesváron, és már az este folyamán lesz fűtés és meleg víz a lakásokban, a kórházakban és iskolákban egyaránt.

A tanácselnök szerint az önkormányzat felügyelete alatt működő, fizetésképtelenné vált temesvári Colterm távfűtési vállalatnak az elkövetkező két hétben az OMV Petrom gáztermelő vállalat fogja szolgáltatni a földgázt, sokkal alacsonyabb áron, mint ahogy az E.ON gázszolgáltató kínálta volna.

Az USR a fűtésgondokkal küszködő városok támogatására kéri a kormányt

Levélben kérte csütörtökön a kormányt a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) több parlamenti képviselője és szenátora, hogy segítsen a fűtésgondokkal küszködő “több tucat” romániai városon.

A politikusok közleménye szerint jelenleg 27 megyei jogú városban van veszélyben a távfűtés biztosítása. Ezért levélben fordultak a kormányhoz és a miniszterelnökhöz, sürgősen intézkedjenek annak érdekében, hogy a tél folyamán biztosítva legyen a hőszolgáltatás ezeken a településeken.

A levél aláírói szerint a hazai távfűtési vállalatok csődközeli helyzetbe kerültek, részben a földgáz árának emelkedése, részben pedig a beruházások elmaradása miatt. A kormány támogatása nélkül fűtés és meleg víz nélkül maradnak a 27 város lakásai, óvodái, bölcsődéi, iskolái és kórházai – figyelmeztetnek a politikusok.

A levél aláírói két megoldást javasolnak a válságra: a helyi távfűtési vállalatok kapjanak állami szubvenciót, illetve a kormány biztosítson számukra energiaforrásokat az állam stratégiai tartalékából.

A levelet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két parlamenti politikusa és a nemzeti kisebbségek frakciójának egyik tagja is aláírta.

Florin Cîţu szerint kéznél volt a megoldás Temesvár fűtésgondjaira

Temesvár polgármestere vélhetően nem tudott róla, de a helyi önkormányzatnak módjában áll hitelt felvenni az államkincstártól a város fűtésgondjainak megoldására – jelentette ki pénteken az ügyvivő miniszterelnök.

Florin Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségének délutáni ülése előtt nyilatkozott a parlamentben a sajtónak. Beszámolt arról, hogy pénteken egyeztetett a pénzügyminiszterrel és Dominic Fritz polgármesterrel is a temesvári fűtésgondok megoldásáról. Emlékeztetett arra, hogy egy korábbi sürgősségi rendelet szerint az önkormányzatok szükség esetén hitelt vehetnek fel az államkincstártól.

“Remélem, hogy a polgármester mielőbb kérni fogja ezt a hitelt. (…) Eddig is megvolt erre a lehetősége, de lehet, hogy nem tudott róla. Elmagyarázták neki, hogy mi az eljárás” – mondta Florin Cîţu, hozzátéve, hogy tudomása szerint jelenleg az államkincstár számláján több mint százmillió lej van, és ezt az összeget a temesvári városvezetés a fűtésgondok megoldására fordíthatja.

FRISSÍTÉS: Beindították a távhőszolgáltatást

Csütörtök este újraindult a távhőszolgáltatás Temesváron – közölte pénteken a Colterm vállalat.

A Colterm ugyanakkor hozzátette a sajtónak küldött közleményében, hogy a gázszolgáltató négy-öt órát késett a gáz biztosításával, ezért a távhőberendezések a beígért időpontnál később, csütörtökön 18 óra után kezdtek el működni.

Először a Colterm hálózatára csatlakozott kórházakat látták el, ezért a többi fogyasztóhoz később jutott el a fűtés – olvasható a közleményben, amelyben a szolgáltató elnézést kér a temesváriaktól a kellemetlenségért, és biztosítja őket, hogy pénteken már minden temesvári háztartásban lesz fűtés és meleg víz. Legkésőbb a város északi részén lakók jutnak távhőszolgáltatáshoz, mert ezen a részen meghibásodott egy berendezés, de már dolgoznak a hiba elhárításán, és 20 óráig már ezen a részen is beindul a fűtés – ígéri a szolgáltató.

A távhőközpontoktól induló víz hőmérséklete alacsony, 35 fokos lesz. A szolgáltató azt ígéri, hogy a polgármesteri hivatallal közösen erőfeszítéseket tesz a helyzet megoldása érdekében.

Fennáll azonban a veszély, hogy a Colterm hétfőn ismét leállítja a távhőszolgáltatást, mert jövő hét első napján lejár a gázszolgáltatóval csütörtökön kötött ideiglenes szerződés.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.