Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ideiglenes felfüggesztik Romániában a „problémás” AstraZeneca szállítmány felhasználását

Ideiglenes felfüggesztik Romániában a „problémás” AstraZeneca szállítmány felhasználását Románia

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) csütörtök este úgy döntött, hogy az AstraZeneca vakcinájából több mint 4000 dózist félretesz, ideiglenesen felfüggeszti az oltást ezekkel. Az oltóanyagok egy olyan szállítmányhoz tartoznak, amelyek felhasználását Olaszország ideiglenesen leállította. A többi vakcinaszállítmányból származó oltóanyagokkal folytatódik az immunizáció.

Hirdetés
Hirdetés

Olaszország ideiglenesen felfüggesztette az ABV 2856-os sorszámú AstraZeneca vakcinaszállítmány felhasználását. A szállítmányból mintegy 81.600 dózis érkezett február 7-én Romániába, ebből 77.049-et használtak fel Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Krassó-Szörény, Kolozs, Dolj, Galac, Gorj, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vaslui megyében.

A megmaradt 4257 adagot jelenleg Bákó, Bihar, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Temes, Vâlcea, Vaslui és Craiova megyében tárolják.

A csütörtök esti ülésen a CNCAV, az Országos Közegészségügyi Intézet, az Egészségügyi Minisztérium és a román gyógyszerügynökség (ANMDMR) képviselői vettek részt, és úgy döntöttek, ideiglenesen leállítják a kérdéses oltóanyagok felhasználását mindaddig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség le nem zárja a kivizsgálást ez ügyben.

Az oltáskampány folytatódik. A fel nem használt 4257 dózist más szállítmányokból származó oltóanyagokkal helyettesítik, így az immunizálás folyamatában nem lesz fennakadás.

A CNCAV leszögezi: a döntés kizárólag csak a ‘rendkívüli óvatosság’ jegyében született meg az Olaszországban történtek nyomán.

Az Európai Gyógyszerügynökség ugyanakkor kivizsgálást indított egy másik, 1,6 millió dózist tartalmazó, ABV 5300-as sorszámú szállítmánnyal kapcsolatban. A CNCAV leszögezi, Romániába nem jutott ebből a szállítmányból. Az ABV 5300-as sorszámú vakcinákat a következő európai országokba szállították: Litvánia, Észtország, Luxemburg, Lettország, Írország, Dánia, Bulgária, Ausztria, Görögország, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Franciaország, Izland.

Miután Ausztria tromboembóliás eseményekről tett jelentést az ABV 5300-as jelzésű szállítmány kapcsán, az EMA hivatalos közleményt adott ki, amelyben leszögezi: jelenleg nincs kimutatható összefüggés az oltás és a jelzett problémák között.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük