Felhívás!

Húsz kormánypárti szavazatra lenne szükség, hogy átmenjen a bizalmatlansági indítvány

Húsz kormánypárti szavazatra lenne szükség, hogy átmenjen a bizalmatlansági indítvány Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) valamennyi képviselője és szenátora jelen lesz a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány keddi vitáján és az azt követő szavazáson – jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu. A pártelnök szerint húsz voksra lenne szükség a kormánykoalíciót alkotó pártok részéről ahhoz, hogy az indítvány átmenjen a parlamenten.

A román közszolgálati televíziónak nyilatkozó Ciolacu rámutatott, a PSD-s törvényhozók teljes létszámban jelen lesznek az alakulat által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáján, és értesülései szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) frakciójából sem lesznek hiányzók. Hozzátette, tárgyaltak az AUR-ral, amellyel nincs “közös politikai projektjük”, de az alakulat nyilvánosan bejelentette, hogy megszavazza az indítványt, amely – Ciolacu szerint – várhatóan a független, illetve a nemzeti kisebbségekhez tartozó törvényhozók részéről is kap majd voksokat.

“Húsz szavazatra lenne szükség a kormánypártok részéről ahhoz, hogy átmenjen a bizalmatlansági indítvány” – nyomatékosította a szociáldemokrata pártelnök.

Az AUR is megszavazza

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kedden nem a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát szavazza meg, hanem a Cîţu-kormány leváltását, “amely az utóbbi hat hónap során sok kárt tett” – jelentette ki hétfőn George Simion, az alakulat társelnöke.

“A szociáldemokratáknak nem kellene a mi voksainkra alapozniuk, mivel mi elküldtük nekik az indítvány szövegéhez a javaslatainkat, de néhány mondatot kivéve nem vették át az általunk javasoltakat. Az AUR azonban megszavaz bármely indítványt, és csatlakozik bármely kezdeményezéshez, amelynek a célja ennek a kormánynak az eltávolítása, így mi holnap (kedd – szerk.megj.) nem a PSD indítványát szavazzuk meg, hanem a Cîţu-kormány leváltására voksolunk” – mondta Simion a parlamentben.

A Cîţu-kormány az utóbbi hat hónapban nagy kárt okozott minden romániainak, de főként a román vállalkozóknak – indokolta meg az alakulat döntését Simion. Hozzátette, reméli, hogy kedden sikerül megdönteni a kormányt, de ha mégsem, akkor az AUR is be fog majd nyújtani egy bizalmatlansági indítványt szeptemberben “vagy még korábban”.

Orban: a pártból való kizárását kockáztatja az a liberális törvényhozó, aki megszavazza az indítványt

A pártból való kizárását kockáztatja az a nemzeti liberális párti törvényhozó, aki megszavazza a szociáldemokraták által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – nyilatkozta kedden a liberálisok elnöke.

Ludovic Orban rámutatott, a párt vezető testületei által hozott határozatok megszegése automatikusan maga után vonja az alakulatból való kizárást, így ezt kockáztatja az a liberális törvényhozó is, aki megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

A pártelnök ismét leszögezte, a koalíciós pártok jelen lesznek az indítványról szóló keddi szavazáson, de nem voksolnak.

Orbannak ugyanakkor meggyőződése, hogy a kezdeményező Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőinek és szenátorainak szavazatain kívül egyetlen támogató voksot sem kap majd a dokumentum.

A pártelnök azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a PSD megkereste volna a koalíciós pártokat a bizalmatlansági indítvány támogatásának ügyében, és azt is határozottan cáfolta, hogy jómaga a dokumentum megszavazására biztatta volna néhány párttársát. Az ilyen híresztelésekkel csak viszályt akart szítani a PSD a liberális alakulaton belül – állítja.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.