Felhívás!

Hivatalos: szeptember 27-én lesznek az önkormányzati választások

Hivatalos: szeptember 27-én lesznek az önkormányzati választások Románia

Döntő házként megszavazta szerdán a képviselőház az önkormányzati választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló RMDSZ-es törvényjavaslatot.

A tervezetet 253 támogató és 2 ellenszavazattal, 36 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

A kormány hasonló tartalmú tervezetét elutasították a képviselők.

Gabriel Andronache liberális képviselő felszólalásában azt mondta, a parlament “büszkeségből” utasította el a kormány törvényjavaslatát.

Erre reagálva Florin Iordache szociáldemokrata párti képviselő rámutatott, az RMDSZ tervezete teljesebb, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy több előírást is átvettek a kormány tervezetéből.

A szenátorokhoz hasonlóan a képviselők is elutasították a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azon javaslatát, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, a szavazókörök túlzsúfolódásának elkerülése érdekében legyen kétnapos az önkormányzati választás, azaz 26-án, szombaton is lehessen szavazni.

Az elfogadott tervezet értelmében szeptember 27-én, vasárnap tartják az önkormányzati választásokat Romániában.

A jogszabályjavaslat – többek között – rendelkezik a választási bizottságok összetételéről, a szavazóbiztosok és a szavazókörzeti elnökök napidíjáról, és azt is előírja, hogy a választási bizottságok tagjai, a kisegítő műszaki személyzet, a küldöttek, a számítógép-kezelők és a választópolgárok is ingyenes védőfelszereléseket kaphatnak. Az egészségügyi védőeszközöket az egészségügyi minisztériumnak kell biztosítania, és a szaktárca felel a helyiségek fertőtlenítéséért is.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről.

Az USR PLUS szerint sorok fognak kialakulni

Bírálta az USR PLUS a helyhatósági választások megszervezésére vonatkozó, a parlament által már elfogadott törvénytervezetet. A politikai szövetség szerint ugyanis ha a választásokat egy nap alatt bonyolítják le, az sorbanállást fog eredményezni a szavazóhelyiségeknél.

Az USR PLUS közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben emlékeztet, hogy az USR módosító javaslatot nyújtott be a tervezethez, amelynek révén azt próbálta elérni, hogy a helyhatósági választásokra két napot – szeptember 26-át és 27-ét – szánjanak. A javaslatot azonban a többi párt elutasította.

Az USR PLUS szerint a többnapos választások megszervezése csak politikai akaraton múlik. “Semmi oka nincs annak, hogy ne lehessen kétnaposra szervezni a helyhatósági választásokat, csak az attól való félelem, hogy sokan fognak elmenni szavazni. És ha sokan mennek el szavazni, megnő az esélye annak, hogy lecseréljék az embereiteket, akikből a románoknak elegük van” – jelentette ki az USR képviselőházi frakcióvezetője, Cătălin Drulă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások