Felhívás!

Hivatalos: nem változtatnak a Brassó-Bákó autópálya nyomvonalán

Hivatalos: nem változtatnak a Brassó-Bákó autópálya nyomvonalán Románia

Illyefalva és a Brassó megyei Vámoshíd lakói gazdasági és környezetvédelmi okokra hivatkozva kérték a nyomvonal megváltoztatását, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) azonban figyelmen kívül hagyta a petíciókat – számolt be a bizbrasov.ro.

Illyefalva község lakói petíciót kezdeményeztek az A13-as autópálya nyomvonalának megváltoztatása érdekében. A falubeliek úgy vélték, hogy a CNAIR által javasolt nyomvonal a lakosok életszínvonalának csökkenéséhez, valamint a környezet- és zajszennyezés jelentős növekedéséhez vezetne. Hasonló akciót kezdeményeztek a Brassó megyei Szászhermány községhez tartozó Vámoshíd lakói is, akik szerint az autópálya építése több mint 50 háztartás – többségükben az elmúlt 10 évben épült házak – lerombolását jelentené.

A beadványok elemzése után a CNAIR képviselői bejelentették, hogy nem változtatnak a tervező által eredetileg meghatározott nyomvonalon.

Bár a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv befejezésének határideje 2023 januárja volt, a projektért felelős a Search Corporation kérte az időtartam 2023 nyaráig történő meghosszabbítását.

“Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány alapját képező összes terepvizsgálat elvégzése folyamatban van (hidraulikai és hidrológiai tanulmány; geotechnikai tanulmány; topográfiai tanulmány; régészeti tanulmány, az engedélyek és jóváhagyások beszerzése, beleértve a környezetvédelmi engedély megszerzését). Megemlítjük, hogy a műszaki tervet és a megvalósíthatósági tanulmányt készítő vállalat nem ütközött semmilyen problémába” – közölték a CNAIR képviselői a Bacău.net hírportállal.

A Brassó-Bákó autópálya megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének kidolgozására vonatkozó szerződést a Search Corporation SRL – Primacons Group SRL társulás nyerte el 2020 márciusában. A szerződés értéke mintegy 5 millió euró (20.093.359,86 lej áfa nélkül). Eddig csak egy kifizetés történt a Search Corporation felé – a teljes összeg körülbelül 5%-a. A tanulmányok elkészülte után a román államnak meg kell találnia az A13-as autópálya megépítéséhez szükséges forrásoat, és 2023 végéig – 2024 elejéig ki kell írnia a munkálatokra vonatkozó közbeszerzési eljárást.

A Bákót Brassóval összekötő autópálya 162 km hosszú lesz, és mintegy 3,5 milliárd euróba kerül majd.

(bizbrasov.ro)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.