Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hivatalos: Kövesi esélyes az európai főügyészi tisztségre

Hivatalos: Kövesi esélyes az európai főügyészi tisztségre Románia

Hétfőn hivatalossá vált, hogy Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyész az egyike annak a három jelöltnek, akik közül kinevezik majd az európai főügyészt. Az igazságügyi miniszter tiltakozik.

Laura Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly leváltott vezetője egyike a három jelöltnek az európai főügyészi tisztségre. A három nevet tartalmazó listát hétfőn küldte át az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának a jelöltek előválogatásával megbízott egy tanácsadó testület elnöke, Ulrike Haberl-Schwarz.

A listát megkapta a román igazságügyi miniszter is, mivel Románia a soros elnöke az EU Tanácsának, és az európai főügyész kinevezéséről az EP és a tagállami minisztereket tömörítő Bel- és Igazságügyi Tanács közösen dönt. A kinevezést a testületet elnöklő Tudorel Toadernek kell majd napirendre tűznie.

Az előválogatott jelöltek listájára Laura Codruța Kövesi mellett Jean-Francois Bohnert francia és Andres Ritter német ügyész került fel. A tisztségre meghirdetett nyilvános felhívásra összesen 11 ügyész jelentkezett az EU tagállamaiból, akiknek meghallgatása után a jelöltlista három fősre szűkült.

Hirdetés
Hirdetés

Tudorel Toader hétfőn közölte, ellenzi Laura Codruța Kövesi kinevezését az európai főügyészi tisztségre. A tárcavezető azt nyilatkozta: levélben fogja tájékoztatni a Tanács ülése előtt a tagállami minisztereket arról az alkotmánybírósági döntésről, amelynek alapján a volt főügyész leváltották a DNA éléről. Kijelentette: szerinte az előválogatást végző testület tagjai nem ismerik mindazokat a visszaéléseket, amelyeket a román állampolgárok elszenvedtek a DNA-tól Kövesi mandátuma alatt.

A megalakuló Európai Ügyészség bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatására az uniós strukturális alapokat érintő csalások és áfacsalások, valamint az unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények esetében.

(Maszol/Hotnews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük