Felhívás!

Hivatalos: Csíksomlyóra is ellátogat Ferenc pápa

Hivatalos: Csíksomlyóra is ellátogat Ferenc pápa Románia

Romániába látogat május végén Ferenc pápa, és Csíksomlyót is felkeresi – közölte pénteken a román elnöki hivatal.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Ferenc pápa május 31. és június 2. között lesz Romániában, és Bukarest mellett Jászvásárra (Iași), a romániai görög-katolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is elmegy. Az elnöki hivatal rövid közleménye szerint a látogatás további részleteit a későbbiekben ismertetik.

Ferenc pápát 2017-ben hívták meg a román hatóságok és a romániai római katolikus egyház. A látogatásra beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége is, hiszen Románia lakosságának nagy többsége görögkeleti vallású, a pápa csak az ortodox egyház beleegyezésével érkezhet Romániába.

Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Romániába. Elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999-ben, akkor ő csak Bukarestet kereste fel, ami csalódást okozott az erdélyi, zömében magyar anyanyelvű hívek körében.

A romániai római katolikus püspökkari konferencia pénteki közleménye szerint az apostoli látogatás a Menjünk együtt! mottó alatt zajlik. A püspökök örömmel és hálával fogadták a látogatás hírét. Reményüket fejezték ki, hogy sikerül megtalálni az akaratot, hogy folytatódjon a másság tiszteletén alapuló, keresztény egyházak közötti párbeszéd – olvasható a közleményben. Közölték, a részletes programot a Vatikán fogja közzé tenni.

A pápa június 1-jén, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben – közölte az MTI-vel Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense.

Elmondta: a pápalátogatást a pünkösdi zarándoklat mintájára készítik elő, így a mise szabadtéren lesz a csíksomlyói hegynyeregben, ahol a pünkösdi búcsú szentmiséjét is szokták tartani.

Rámutatott: mivel a pünkösdi búcsú az idén egy héttel későbbre, június 8-ára esik, magánbeszélgetésekben felmerült a két esemény összevonásának lehetősége. Leszögezte: erről azonban még nem született döntés, amelynek meghozatalában Jakubinyi György érsek és a csíksomlyói ferencesek illetékesek.

Hozzátette: nagy örömmel fogadták a pápa látogatásának hírét a főegyházmegyében, amelynek ezeréves történelme során ez lesz az első pápalátogatás.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 11., 16:53
  ÉRTÉKELÉS: 2

  1 ilyen féreg migránspárti alak aki elsőre az ortodoxokkal pacsizik majd csak utána látogat el székelyföldre az maradjon a Vatikánba! Szememben akkor nőne ha az urbi et orbi helyett legalább Csíksomlyón elmondaná, h Isten áld meg a magyart! Esetleg pár szóban felvázolná az utóbbi 100 évet az erdélyiek szemszögéből!😁

 • User
  Dátum: 2019. január 13., 9:37
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Huha…,micsoda jo katolikus hivok vannak a hozzaszolok kozt.Meghogy a Papa “fereg”. Hogy is szol Jezus Krisztus Urunk tanitasa.Kerjel es adatik.Kopogtass es megnyittatik. Egy papat feregnek nevezni,csak azert ,mert folkarolta a haboru es nyomor elol menekuloket…,hat szerintem ez nem egy hivore vall! Mert kerdem en tetoled,ha Isten orizz,egy szep napon draga hazankba Erdelybe,egy olyan haboru venne kezdetet,mint amilyen Sziriaba vagy Irakba dult tobb even at,es ne adj Isten menekulnod kene,mert ugye minden ep eszu ember felti a gyerekei eletet,a csaladja eletet,akkor hidd el,hogy te sem fergezned a papat,azert,hogy folkarolta es tamogatja a szekely menekuloket.Nem baratom.Nem a Papa a fereg,hanem azok a nagyhatalmak,hatterhatalmak es titkosszolgalatok,melyek haborukat,polgarhaborukat szitanak vilagszerte,a gyors meggazdagodas es a hatalom erdekeben,nem torodve az emberi szenvedessel,amit maguk utan hagynak ezek a haboruk.Ok terveltek ki a haborukat es ugyancsak ok terveltek ki azt is,hogy Europa lakossagat osszekeverjek es kevertte ,sokszinuve tegyek,eltuntetve ezzel a nemzetallamokat,mert igy konnyebben iranyithatokka valnak a neptomegek.Es e satani tervtol,nem idegen a sajat kormanyunk sem.Ok az igazi FERGEK,es nem a Papa! A papanak kereszteny kotelessege folkarolni es tamogatni minden bajbajutott embert.Mert ha nem igy tenne,akkor ez ellentmondana Jezus tanitasainak es maganak,a kereszteny hitnek es vallasnak! De,hogy az olvasok kozt egy pap sincs,aki az ilyeneknek ezt elmondja,ez meg elszomoritobb dolog.

 • User
  Dátum: 2019. január 13., 10:05
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Ha ő jön ,én nem megyek.Böjte Csaba megér 1000,ha nem több ilyen Francist .Sokan elfordulnak a katolikus vallástól,mert azt elferdítik .Könnyű a Vatikánból luxus körülmények közt,falakkal,őrséggel, védve/ ami természetesen szimbolikus/osztogatni az észt,félremagyarázva a krisztusi tanításokat.De ugyebár ő nem tévedhet,de ő is csak egy halandó ember ,még csak félisten sem.Egy politikus,semmi más,mert átpolitizálta hivatását.