Felhívás!

Hivatalos: átszervezik az országos adóhatóságot

Hivatalos: átszervezik az országos adóhatóságot Románia

A képviselőház szerdai plenáris ülésén elfogadta az országos adóhatóság (ANAF) átszervezéséről szóló törvényt, amelynek értelmében megszüntetik a nyolc regionális központot, és visszaállítják a megyei szintű berendezkedést, illetve a vámhivatalt áthelyezik az ANAF-tól a pénzügyminisztérium fennhatósága alá.

A törvénykezdeményezést az RMDSZ nyújtotta be azzal a céllal, hogy visszatérjenek a korábbi, megyei szintű struktúrákra.

Az RMDSZ közleménye üdvözli, hogy “megvalósul az ANAF decentralizációja” és azt írja: ezentúl megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik pénzügyeiket a vállalkozók és a magánszemélyek.

“Mindvégig azt tartottuk szem előtt, mind a tervezet kidolgozásának folyamatában, mind pedig a parlamenti viták alatt, hogy minél közelebb vigyük az ügyintézést az állampolgárokhoz. A pénzügyi hatóságok regionalizációja nemcsak a vállalkozóknak, hanem a magánszemélyeknek is többletbürokráciát jelentett, és fölösleges utak megtételére kötelezte őket. Az RMDSZ ezen a folyamaton egyszerűsít azzal, hogy az adóügyek intézését visszahelyezi megyei szintre” – fogalmazott a közlemény szerint Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője.

A parlamenti vitában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői bírálták a tervezetet, mert – véleményük szerint – az adóhivatalt a kormánynak kellett volna újraszerveznie.

A költségvetési bizottság keddi ülésén Eugen Teodorovici azt nyilatkozta, hogy támogatja a kezdeményezést.

A képviselőház döntő ház volt ebben a kérdésben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.