Felhívás!

Hivatalos: 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött is folytatódhat a jelenléti oktatás

Hivatalos: 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött is folytatódhat a jelenléti oktatás Románia

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) csütörtök este jóváhagyta azt a határozatot, amely felhatalmazza az oktatási és az egészségügyi minisztériumot a közös rendelet módosítására annak érdekében, hogy az iskolákban folytatódhasson a jelenléti oktatás a 6 ezrelékes SARS-CoV-2 fertőzöttségi ráta meghaladása esetén is.

A közös rendeletben a két tárcának pontosítania kell ugyanakkor, hogy az óvodákban/iskolákban milyen körülmények mellett kell dönteni az online oktatásra való áttérésről.

A CNSU határozata rendelkezik továbbá arról is, hogy a tanulókat, pedagógusokat nyálmintából végzett gyorstesztekkel teszteljék koronavírusra, illetve arról is, hogy országos szinten növelni kell az oltási folyamathoz szükséges egészségügyi termékek, anyagok és felszerelések sürgősségi készletét.

A CNSU 76-os számú határozata módosítja és kiegészíti azokat az intézkedéseket, amelyek a 6 ezrelékes fertőzöttségi rátát meghaladó településekre vonatkoznak. Így lehetővé teszik, hogy éttermek, bárok, klubok, diszkók, mozik, előadó- és/vagy koncerttermek, kulturális intézmények, magánrendezvények (esküvők, keresztelők, ünnepi vacsorák, stb.), felnőtteknek szóló képzések és workshopok, konferenciák, sport- és/vagy fitnesztermek, fedett uszodák, játéktermek, játszóházak esetében folytatódhasson a tevékenység az adott helyiség maximális befogadóképességének legfeljebb 50%-nak a kihasználásával, de csak és kizárólag beoltott vagy a koronavíruson átesett személyek részvételével.

Fontos rendelkezés továbbá, hogy kötelező a védőmaszk használata minden zárt nyilvános helyen, amennyiben az adott településen a 14 napra számított incidencia meghaladja a 6-ot ezer lakosra számítva.

A határozat kimondja, hogy a beoltott vagy a COVID-19-en átesett személyek mentesülnek az éjszakai kijárási tilalom alól, ami a 6 és 7,5 ezrelék közötti fertőzöttségi rátájú településeken hétvégeken (péntek, szombat, vasárnap), illetve a 7,5 ezrelékes fertőzöttségi rátát meghaladó településeken minden nap érvényben van este 20 és reggel 5 óra között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.