Felhívás!

Hivatalból vizsgálódni kezd a nép ügyvédje a caracali gyilkosságok ügyében

Hivatalból vizsgálódni kezd a nép ügyvédje a caracali gyilkosságok ügyében Románia

A nép ügyvédje hivatalból eljárást indított a caracali tragédia kapcsán, és jelentést készít “a rendszer hiányosságairól”, amelyek ezt lehetővé tették.

“A nép ügyvédje hivatalból vizsgálódni kezdett és jelentést készít a rendszer hiányosságairól, amelyek lehetővé tették a caracali gyilkosságokat. A vizsgálódások az alkotmány 21., 22., 47. és 49. cikkelyébe foglalt előírások esetleges áthágását érintik, amelyek az igazságszolgáltatáshoz való szabad hozzáférést, az élethez, a testi és lelki integritáshoz való jogot, valamint a gyerekek és fiatalok védelmét érintik” – tájékoztat a nép ügyvédje hétfői közleményében.

Az ombudsman magyarázatot követel a Speciális Távközlési Szolgálattól (STS), a Távközlést Felügyelő és Szabályozó Országos Hatóságtól (ANCOM), a távközlési minisztériumtól és a belügyminisztériumtól a 112-es sürgősségi hívószám rendszerének működéséről, a sürgősségek kezelésének módjáról és a reakcióidőről.

“A nép ügyvédje ugyanakkor tájékoztatást vár a szállítási tárcától, a megyei tanácsoktól, prefektusi hivataloktól és az oktatási minisztériumtól is a megyéken belüli, illetve megyék közötti személyszállítás helyzetéről, valamint arról is, hogy hogyan van megoldva a tanulók szállítása az otthon és az iskola között” – áll a közleményben.

Az ombudsman ugyanakkor tájékoztatást kér a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) és a legfőbb ügyészségtől arra nézve, hogy hogyan kezelték a 2019 áprilisában Caracalban elkövetett gyilkosság ügyét.

A belügyminisztérium pedig arra nézve kell tájékoztasson, hogy milyen létszámmal biztosítják struktúrái a közrendet a közigazgatási egységekben.

A nép ügyvédje az Országos Rendőr-főkapitányságtól is tájékoztatást kér a gyerek-eltűnési ügyek számáról, illetve arról, hogy hogyan kezelik ezeket az ügyeket, de azt is tudni akarja, hogyan működik az együttműködés az iskolák és a rendőrség között a tanulók biztonsága érdekében.

“A vizsgálódások lezárultát követően az ombudsman javaslatokat fog megfogalmazni és jelentést készít, amely elemzi a rendszer hibáit annak érdekében, hogy a jövőben meg lehessen előzni az ilyen tragédiákat. A dokumentumot a nép ügyvédje eljuttatja a parlamentnek és a kormánynak, és megosztja a közvéleménnyel” – szögezi le a közlemény.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.