Felhívás!

Hétfőn folytatódnak a kormánykoalíción belüli egyeztetések

Hétfőn folytatódnak a kormánykoalíción belüli egyeztetések Románia

Hétfőn 17 órakor kezdődik a hárompárti kormánykoalíció találkozója, amelynek fő napirendi pontja a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása nyomán kialakult helyzet megtárgyalása lesz.

Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke az alakulat vezetőtestületének hétfői ülése előtt azt nyilatkozta, hogy ‘nem hátrálnak meg’, nem váltják le a miniszterelnököt, nem változtatnak a minisztériumok és ügynökségek decemberi elosztásán.

Florin Cîţu miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, várja, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség más személyt nevesítsen az egészségügyi tárca élére.

A kormányfő múlt szerdán váltotta le tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert.

Az USR PLUS képviselői bírálták a miniszterelnök ‘egyoldalú döntését’, és koalíciós ülést sürgették, hogy a miniszterelnöknek megszavazott bizalom megvonásáról egyeztessenek.

Orban: a kormányfő továbbra is élvezi a PNL támogatását

Florin Cîţu miniszterelnök továbbra is élvezi a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatását – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban. A pártelnök szerint fel sem merül a jelenlegi politikai konfiguráció módosítása.

A PNL vezetőtestületének ülését követően Orban leszögezte, az alakulat vállalta a kormányzás felelősségét, és mindent megtesz a jó kormányzás érdekében.

“Mi nem játszunk Románia sorsával. Eldöntöttük, hogy ennek a kormánynak Florin Cîţu a miniszterelnöke, ehhez tartjuk magunkat, komolyak vagyunk és megyünk tovább. Arra biztatjuk koalíciós partnereinket is, hogy tegyék félre mindazt, ami elválaszt bennünket, inkább arra koncentráljunk, amit az emberek elvárnak tőlünk: a jó kormányzásra” – fogalmazott.

Orban kijelentette, nem akar tagja lenni a kabinetnek az a miniszter, aki támadja a kormányfőt.

A liberális pártelnök szerint “a világ összes demokráciájának működési logikája” arra épül, hogy nem támadod sem a miniszterelnököt, sem a koalíciós partnert. Aki nem e szerint jár el, az “nem akar a kabinet tagja lenni”. Meglátása szerint a miniszterelnököt – legtöbbször ok nélkül – az ellenzék szidja, de ez elfogadhatatlan a koalíciós partnerek és főleg a kabinet tagjai részéről.

“Ez a kormány működési logikájának kérdése. Ha egy miniszter támadja a kormányfőt, akkor menjen haza, a mi szempontunkból a dolgok egyszerűek. Csakúgy, mint az az alkotmányos megoldás, amelyet a leváltott miniszter esetében is alkalmaztak” – mondta Orban.

Cîţu: a minisztereket annak alapján értékeljük ki, amit megvalósítottak, nem amit állítják, hogy megvalósítottak

A kormány minisztereit konkrét teljesítményük alapján fogják kiértékelni – szögezte le hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök.

“Az általam vezetett kabinet valamennyi tagját annak alapján értékeljük ki, amit megvalósított, nem amit állítja, hogy megvalósított” – nyomatékosította Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőtestületének ülését követően, amikor arról kérdezték, milyen intézkedéseket terveznek azon miniszterek esetében, akik bírálták Vlad Voiculescunak az egészségügyi miniszteri tisztségből való menesztését követően, például Cătălin Drulă szállításügyi miniszter, aki “politikai zombinak” nevezte a kormányfőt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások