Felhívás!

Hatvan sziget országa

A bukaresti kormányhivatal illetékes ügyosztályán részletes nyilvántartás van egyebek között az ország területéről, pontos határvonalairól. Talán sokak számára meglepő lehet, de szerepel az adattárban 5-6 tucatnyi sziget is! Mondhatnánk, hogy Románia hatvan sziget országa. A kijelentés némi magyarázatra szorul, és ebben egyik civil földrajz-határozó segíthet.

A romániai természetes szigetek zöme (47) a Dunában található. A németországi Fekete-erdő övezetében eredő és a Fekete-tengerbe ömlő folyam romániai szakasza 1075 kilométer. Némelyik Duna-sziget egészen kicsi, de vannak több száz négyzetkilométeres felületűek is (pl. Braila Nagy-szigete, 710 négyzetkilométer). A tavi szigetek száma 10, többségüket Dobrudzsában találjuk. Egyik közülük – az Ovidiu – a Siutghiol-tóban van, és arról nevezetes, hogy ott élt néhány évet Publius Ovidius Naso (i.e. 43 – i.sz. 17) római költő, akit bizonyos verseinek tartalma miatt száműzött Augustus császár.

A földrajzi adattárban szereplő 67-ből 3 úgynevezett archaikus sziget, azaz ősi, őskori – ma már nem léteznek. Egyik a Hátszeg-sziget, amelynek helye a szakértők szerint az azonos nevű vidéken volt több tízmillió (!) évvel ezelőtt, amikor a mai Románia területét óceánvíz borította. A Leuce és Peuce szigetek sem léteznek már, a kutatók római kori leírásokban és térképeken találták őket, a Fekete-tenger Duna-delta-övezetében lehettek. Az eltűntek sorában 2 tervszerűen elárasztott sziget következik, az Ada Kaleh és a Porecs, amelyeket a Vaskapui-vízerőmű építésének idején teljesen elöntött a Duna. A “jószomszédi viták” során is elvesztett 3 szigetet Románia, egyik a Fekete-tengeri Kígyó-sziget (részben), a másik kettő a Maican és a Limba. Két új sziget zárja a sort, földrajzi szempontból nagyon fiatalok. Egyik az egy betűs nevű  K, amely a Duna-delta Sulina ágának végén van, pontosan a román-ukrán határvonalon, ennek okán sokáig osztozott rajta a két állam. Hét kilométer hosszú, nyolcvan méter széles, kb. két évtizede kezdett kirajzolódni, kiemelkedni, mint egy homoknyelv. A társa, a Sacalin-sziget, szintén a Duna-delta övezetében található, a Szent György ágnál, 250 éves lehet, de alakja szinte folyamatosan változott. Felülete 214 négyzetkilométer. Természetvédelmi övezet, turistáknak rálépni, látogatni tilos.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.