Felhívás!

Hatvan milliós hitel

A Transgaz 60 millió eurós hitelt kapott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő BRUA-gázvezeték első romániai szakaszának megépítésére, ami Viorel Ștefan kormányfőhelyettes szerint újabb garanciát jelent arra, hogy a munkálatokat befejezik a vállalt határidőre, legkésőbb a jövő év végéig.

 

A hitelszerződést pénteken írták alá Londonban a román miniszterelnök-helyettes jelenlétében. A Transgaz saját, 149 millió eurós forrását kiegészítendő, a mostani EBRD-hitelen kívül tavaly októberben már felvett 50 millió eurót az Európai Beruházási Banktól a Juncker-terv keretében. A BRUA első romániai szakasza 478 kilométer hosszú gázvezeték megépítését feltételezi a dél-romániai Podișortól a bánsági Temesrékás (Recas) között. Ugyancsak az első szakaszban készítik el a kompresszorállomások közötti kommunikációs és ellenőrző berendezéseket. Az 1318 kilométeres BRUA gázvezeték megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít.

A BRUA segít egységesíteni az európai energiapiacot, továbbá hozzájárul az energiaforrások és beszerzési útvonalak változatosabbá tételéhez – emlékeztet a bukaresti kormányközlemény. A gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik. A BRUA gázvezeték és a fekete-tengeri, kitermelésre váró gázlelőhelyek ügyét egyes ellenzéki médiumok magyarellenes hangulatkeltésre használtak fel az utóbbi hetekben, miután kiderült, hogy magyar cégek nyerték meg az Arad és Szeged között hamarosan elkészülő román–magyar gázvezeték kapacitáslekötési eljárását.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.