Hátrányos megkülönböztetés

Hátrányos megkülönböztetés Románia

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kétezer lejes bírságot rótt ki a Maros megyei tanfelügyelőségre a magyar gyermekek hátrányos megkülönböztetése miatt, írja az MTI.

 

A tanfelügyelőséget szülői és parlamenti képviselői minőségében panaszolta be Biró Zsolt, az MPP elnöke amiatt, hogy a 2017–2018-as tanévre kiszabott beiskolázási tervben 169-cel kevesebb kilencedik osztályos helyet szabott meg a magyar tannyelvű osztályokban, mint ahány diák a korábbi tanévben magyarul végezte a nyolcadik osztályt. A román tannyelvű kilencedik osztályokban ugyanakkor 139-cel több helyet, a német nyelvűekben pedig 18-cal többet biztosított, mint ahányan e nyelveken egy évvel korábban tanultak. A tanfelügyelőség többek között azzal védekezett, hogy így sem teltek be a magyar gyerekek számára fenntartott helyek, mert a nyolcadikot végzettek egy része más megyében vagy román tagozaton folytatta, vagy pedig félbe hagyta a tanulmányait.

Az érvet azonban a tanács nem fogadta el. Megállapította, hogy az a 2547 diák, aki román nyelven tanult és iratkozott be a ciklus végi képességfelmérő vizsgára, 3181 kilencedikes hely közül választhatott. Számukra tehát a túlkínálat 25 százalékos volt. Ezzel szemben a képességvizsgára beiratkozó 1325 magyar gyermek csak 12 százalékos túlkínálatból választhatott. A tanács a tanfelügyelőség által közölt adatokból megállapította, hogy a hátrányos megkülönböztetés a korábbi években is fennállt, és ez kihatással van a térség etnikai arányaira is. Azt idézi ugyanis elő, hogy a magyar gyermekek elvándorolnak Maros megyéből, míg a megye más megyékből is vonzza a román gyermekeket.

A testület azt tanácsolta a Maros megyei tanfelügyelőségnek, hogy a továbbiakban járjon el méltányosan a beiskolázási keretek megszabásakor. Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: 2008-ban egyszer már elmarasztalták ugyanezért a Maros megyei tanfelügyelőséget. Az intézmény akkor megtámadta a bíróságon a határozatukat, de mind első-, mind másodfokon elvesztette a pert. Azért róttak ki pénzbírságot is a mostani határozatukban, mert a Maros megyei tanfelügyelőség visszaesőnek számít.

Üdvözölte a határozatot az MTI-nek adott nyilatkozatában Biró Zsolt, a panaszt benyújtó politikus, és sajnálatosnak tartotta, hogy másodszor is ugyanazért a diszkriminációért kellett bepanaszolni a tanfelügyelőséget. Hozzátette: elkezdődtek már a következő tanév beiskolázási kereteit kialakító felmérések, és remélhetőleg a tanfelügyelőség a 2018–2019-es tanévben nem folytatja a jogsértő gyakorlatát. „Tiszta lelkiismerettel csak akkor biztathatjuk a szülőket, hogy magyar tagozatra írassák gyerekeiket, ha a folytonosságot is biztosítani tudjuk a magyar tanulmányaikban” – jelentette ki a politikus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.