Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hatékonyabb közszolgáltatásokat ígér a fejlesztési minisztérium

Hatékonyabb közszolgáltatásokat ígér a fejlesztési minisztérium Románia

Hatékonyabb közigazgatást eredményez az a jogszabály, amelynek elfogadásáról szerdai ülésén döntött a kormány – jelentette be Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter a kabinet ülését követően.

Mint kiemelte, a közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabály arról rendelkezik, hogy az önkormányzatok bizonyos szakértői feladatok ellátása érdekében együttműködhetnek más önkormányzatokkal, úgynevezett közigazgatási konzorciumokat hozva létre.

Az intézkedés azoknak a kisebb önkormányzatoknak kedvez, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kapacitással ahhoz, hogy például finanszírozást pályázzanak különböző beruházásokra – magyarázta. Országszerte több mint 1500 településtervezési, közel 500 pénzügyi és közel 2000 közbeszerzési szakértői állást nem tudnak betölteni az önkormányzatok.

“Ezért van szükség arra a jogalapra, amely megengedi, hogy egy közalkalmazott több önkormányzat munkáját is segítse” – idézte az RMDSZ közleménye Cseke Attilát.

A jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés vagy konzorcium révén az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyek segítségével más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási problémát.

Az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre konzorciumokat, és olyan szakterületeken működhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások és építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok, illetve a helyi adók és illetékek kezelése.

Az intézkedés fejlettebb településekhez, a vidék felzárkóztatásához és a fejlettségi szintkülönbségek csökkentéséhez vezet – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

(forrás: Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.