Felhívás!

Három Tenger Kezdeményezés

Három Tenger Kezdeményezés Románia

Klaus Johannis államfő 12 másik állam vezetőjével együtt vett részt tegnap a Három Tenger Kezdeményezés varsói csúcstalálkozóján, amelynek különmeghívottja Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke.

Klaus Johannis államfő azt javasolta csütörtökön a Három Tenger Kezdeményezés (Balti-, Adriai- Fekete-) varsói csúcstalálkozóján, hogy 2018-ban Bukarestben tartsák az értekezletet, a felvetést a tanácskozás összes résztvevője elfogadta. Az államfő kifejtette: egy ilyen eseménynek az a hozzáadott értéke, hogy konkrét kapcsolatrendszerek kiépítését beszélhetik meg, különösen az energia és a szállítás terén.

„Románia továbbra is az életbevágóan fontos transzatlanti kapcsolat aktív és elkötelezett támogatója, hisz ez a kapcsolat képezi a mi nyugati kultúránk gerincét. Együtt kell dolgoznunk ennek megerősítésén. Azt hiszem, közös felismerésünk, hogy az Európai Uniónak szüksége van az Amerikai Egyesült Államokra, és az USÁ-nak szüksége van az EU-ra” – jelentette ki Johannis a csúcstalálkozón.

Mint kifejtette: az USA elnöke, Donald Trump jelenléte Kelet- és Közép-Európában annak az egyértelmű bizonyítéka, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak fontos ezen régió, valamint egész Európa biztonsága és jóléte. Az amerikai elnök jelenléte ugyanakkor azt is jelzi, hogy az USA számára fontos az európai partnereivel ápolt gazdasági kapcsolatainak kibővítése, tette hozzá az államfő.

„Szilárd meggyőződésem, hogy találkozásunkat követően kétoldalú kapcsolataink erősebbek, mint valaha” – mondta Johannis, múlt hónapban tett amerikai látogatására utalva. Kifejtette, Románia a NATO és az USA egyik legmegbízhatóbb partnere, ugyanakkor szilárd támogatója az egységnek a megújuló Európai Unión belül, „amelynek kéz a kézben kell járnia a transzatlanti egységgel”.

Megemlítette a Marshall-terv 70. évfordulóját: „Az idők változtak, de szellemiségét meg kell őrizni. A gazdasági hatékonyság és állampolgáraink jóléte a politikai stabilitás és béke előfeltételei, ahogyan azt George Marshall is megfogalmazta” – mondta, hozzátéve, hogy az USÁ-ból érkező segítség továbbra is nagyon fontos tényező marad Közép- és Kelet-Európában, akár befektetésekről, akár technológiáról vagy ismeretek átadásáról van szó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.