Felhívás!

Harminc napra felfüggesztik a halasztható kórházi beutalásokat és műtéteket

Harminc napra felfüggesztik a halasztható kórházi beutalásokat és műtéteket Románia

Felfüggesztik harminc napra a nem sürgősségi esetnek minősülő kórházi beutalásokat, műtéti beavatkozásokat, kezeléseket és vizsgálatokat – jelentette be hétfő este Raed Arafat belügyi államtitkár. Az intézkedésről miniszteri rendeletet adnak ki.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője rámutatott, a koronavírusos megbetegedések folyamatosan növekvő száma miatt nagy nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre. Egy hét alatt megkétszereződött az új esetek száma, és a hullám tetőzésére egyelőre nem lehet számítani – magyarázta. Ezért döntöttek úgy az egészségügyi minisztérium szakembereivel, valamint több kórházigazgatóval folytatott egyeztetés után, hogy 30 napra felfüggesztik az állami kórházakban a halasztható beutalásokat, műtéti beavatkozásokat, kezeléseket és kivizsgálásokat.

A szabály alól csak a sürgősségi ellátásra szorulók, a kötelező vizsgálatra jelentkező várandós nők, a daganatos betegségben szenvedők, a dialízisre szorulók és az időszakosan vizsgálatra, kezelésre jelentkezők képeznek kivételt.

“A kezelőorvos megvizsgál minden egyes esetet, és eldönti, hogy át lehet-e ütemezni, el lehet-e halasztani, vagy feltétlenül szükség van a kezelésre ebben az időszakban” – magyarázta Arafat.

A belügyi államtitkár hozzátette, a kórházmenedzserek felelőssége átirányítani ezeknek a kórházaknak a személyzetét a koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi intézményekhez.

A személyzethiánnyal küzdő kórházakban 12 órás műszakokat vezetnek be

Az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt a kormány további intézkedést is hozott, amelyek célja az állandó orvosi felügyelet és megfelelő betegellátás biztosítása az egészségügyi intézményekben.

Az egyik rendelet értelmében rezidens orvosokkal egészítik ki a sürgősségi osztályok személyzetét. Arafat közölte: azokat a sürgősségi ellátásra szakosodó rezidenseket, akik jelenleg más osztályokra vannak beosztva, visszarendelik a sürgősségi részlegekre, hogy segédkezzenek a betegellátásban. Ugyanakkor 12 órás műszakot vezetnek be a személyzethiánnyal küzdő kórházakban.

“A kórházak többnyire így működnek: van négy orvos, mindannyian reggel jönnek, körülbelül tizenegy-egyig maradnak, és utána csak egy orvos marad szolgálatban másnapig. Nagyon nagy a nyomás egy orvoson, 1 órától másnapig, míg a másik három orvos otthon van. Másnap pedig megint jön az összes orvos, és kezdődik minden elölről. Ahol személyzethiány van, ott váltásokban fognak dolgozni, ami azt jelenti, hogy bejön az egyik orvos 12 órára – az ajánlás szerint 12 órára, mert nagyon nehéz 24 órát szolgálatban lenni -, 12 órát marad, majd hazamegy, és 24 órát pihen. Utána ismét bejön 12 órára, majd újabb szünetet tart, és így tovább” – magyarázta Arafat.

Aktiválják az EU polgári védelmi mechanizmusát

Az államtitkár közölte: Románia – az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát aktiválva – nemzetközi segítséget kér a koronavírusos betegek kezelésére használt, tocilizumab hatóanyagú gyógyszer beszerzése érdekében, amelyből már csak néhány hétre elegendő készlettel rendelkezik az ország. Azt is mérlegelik, hogy a hordozható (egyéni) oxigéndúsítók számának növelésére is nemzetközi segítséget igényeljenek, így biztosítva a koronavírusos betegek kezelését olyan kórházakban, ahol nincs kiépített oxigénhálózat.

Arafat kifejtette: bár sokan azt kérik, hogy Románia kérjen segítséget olyan országoktól, amelyek át tudják vállalni a koronavírusos betegek kezelését, ez a megoldás legfeljebb a határmenti térségben, egymáshoz közel lévő településeken jöhet számításba. A válságos állapotban lévő fertőzöttek ugyanis nem bírnának ki több órás utat, nem minden oxigénellátási módszer alkalmas arra, hogy a pácienst repülővel vigyék más településre és logisztikai szempontból is lehetetlen lenne naponta ötven beteg külföldi repülőútját megszervezni – magyarázta.

Az államtitkár szerint a páciensek külföldre küldése helyett valószínűbb, hogy külföldi szakszemélyzet romániai kórházakba hívása formájában fognak további segítséget kérni.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások