Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan a gyógyszertárakban is végeztethetünk koronavírus-tesztet

Hamarosan a gyógyszertárakban is végeztethetünk koronavírus-tesztet Románia

A kormány jóváhagyta a jogi keret létrehozását annak érdekében, hogy a gyógyszertárakban is lehessen koronavírus-tesztet végezni – jelentette be csütörtök este Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

„Az elkövetkező időszakban, már holnap, megbeszélését tartunk az egészségügyi minisztériumban a gyógyszertárak képviselőivel arról, hogy az antigén teszteket el lehessen végezni a patikákban is. Ez fontos lépést jelent a tömeges tesztelés felé” – fejtette ki Voiculescu a kormányülést követően.

Hozzátette, bárki kérheti majd a patikában a tesztelést, hozzáférhető áron, de a tárgyalások még folyamatban vannak ezzel kapcsolatban.

A jogi keret azonban megvan hozzá, hatályba lép, miután a sürgősségi rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben – hangsúlyozta.

Jelenleg 1498 intenzív terápiás ágy van, amelyek közül 1335 foglalt

Országos viszonylatban jelen pillanatban 1498 ágy van a koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályokon, ezek közül 1335 foglalt – közölte az egészségügyi miniszter.

Vlad Voiculescu szerint csütörtök reggel Bukarestben 46 szabad intenzív terápiás ágy volt, a gyermekek számára fenntartott 13 ilyen ágyból pedig csak három volt szabad.

„Nagyon komoly a helyzet, ennek fényében kell kezelni az egészségügyi minisztérium és a kormány üzeneteit” – fogalmazott. A tárcavezető hozzátette, a kormány által bejelentett új korlátozásokkal a cél időt nyerni az oltásokra, ugyanis a vakcina jelenti az egyetlen esélyt arra, hogy véget érjen a járvány, és Románia jelentős haladást érhet el ezen a téren az elkövetkező időszakban.

Az intenzív terápiás ágyak kapcsán később Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott a Digi24 televízió műsorában, hogy ezek száma a következő időszakban eléri az 1600-at .

A kormányfő hozzátette, a kormány ellenőrzés alatt fogja tartani a járványt.

„Tavaly megfelelő erőforrások, maszkok, fertőtlenítőszer és vakcina hiányában is sikerült ellenőrzés alatt tartani a helyzetet és nyitva tartani a gazdaságot. Így lesz ez idén is” – nyomatékosította.

A 14 napos incidencia új kiszámítási módja a három nappal korábbi adatokból indul ki

„Nagyon egyszerű” a 14 napos kumulált incidencia új kiszámítási módja – nyilatkozta az egészségügyi miniszter -, nagyon hasonlít az eddigihez, csak a 14 napot három nappal korábban kezdik számolni, hogy minden pozitív teszteredmény rendelkezésre álljon.

Vlad Voiculescu kifejtette: továbbra is azt veszik alapul, hogy ezer lakosra vetítve hány új koronavírusos fertőzés jut egy 14 napos periódusra, ám ezután ez nem az elmúlt 14 nap lesz, hanem a három nappal korábban lezárult 14 napos időszak. Ez azért fog pontosabb képet mutatni, mert hozzávetőlegesen 48 órába telik a tesztek kiértékelése, így az új módszerrel minden pozitív teszteredmény rendelkezésre fog állni az illető periódusra – magyarázta a tárcavezető.

Voiculescu szerint az új számítási módszer nem fog jelentős változásokat okozni az eddigi adatokhoz képest.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük