Felhívás!

Hadüzenet a „párhuzamos államnak”

Hadüzenet a „párhuzamos államnak” Románia

Tudorel Toader igazságügyi miniszter Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész tisztségből való visszahívását célzó javaslatára az érintett mellett többek között az államelnök és az Európai Bizottság is reagált.

 

Az Európai Bizottság (EB) aggodalommal követi a legutóbbi romániai fejleményeket – nyilatkozta az Agerpres megkeresésére Christian Wigand sajtószóvivő az ügyben. „Az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióval szembeni hatékony fellépése képezi az erős Románia alapját, ahogyan azt múlt hónapban az EB elnöke és alelnöke is jelezte közös nyilatkozatában” – fogalmaz válaszában a szóvivő, hozzátéve, hogy az EB figyelemmel követi majd az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének visszahívására irányuló eljárást. Wigand ugyanakkor hangsúlyozza, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében ismertetett korábbi jelentésekben a „fenntarthatóság jeleként értékelték”, hogy a DNA az „intenzív nyomásgyakorlás” ellenére is jól teljesített.

Laura Codruţa Kövesi kijelentette, „követni fogom a törvény által előírt eljárást, és bármikor szükség lesz rá, előállok, és pontról pontra válaszolok az igazságügyi miniszter kijelentéseire”. Klaus Johannis államelnök pénteken azt nyilatkozta, bár még nem látta az igazságügyi miniszter jelentését (ez időközben megjelent az igazságügyi minisztérium honlapján – szerk.), amely alapján kezdeményezte a DNA főügyésze visszahívását, azonban véleménye szerint „nem eléggé megalapozott” a visszahívás indoklása. „Ez egy olyan eljárás, amely eltart még egy ideig. Az előadása azonban, őszintén szólva, nem tetszett” – mondta az államfő az Európai Tanács ülése előtt.

Tudorel Toader szerint Laura Codruta Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltásra pedig a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség. Bejelentésével a bukaresti kormányt vezető PSD-ALDE szociálliberális koalíció nyíltan is hadat üzent az úgynevezett „párhuzamos államnak”, vagyis annak az obskúrus háttérhatalomnak, amely szerintük az országot irányítja. A koalíció vezetői egy ideje azt hangoztatják, hogy Románia ügyészállammá vált, ahol nem érvényesül az ártatlanság vélelme, az országot pedig a titkosszolgálatok és vádhatóságok emberei irányítják.

Toader szerint a korrupcióellenes főügyész — a jogállamiságot sértő módon – „minden áron” elmarasztaló ítéleteket próbált kicsikarni, és előnyben részesítette a nagy médiaérdeklődésre számot tartó, híres emberekre vonatkozó ügyeket. A miniszter azt állította: Kövesi interjúiban félretájékoztatta a külföldi tisztségviselőket, lejáratva ezzel Romániát. Felhívta a figyelmet, hogy a korrupció megelőzésének és leküzdésének folytatódnia kell, a DNA nem egyetlen emberből áll, de a vádhatóságnak is tiszteletben kell tartania jogállamiságot, az ártatlanság vélelmét, együtt kell működnie az állam többi intézményével.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.