Felhívás!

Háborognak a taxisok

A romániai fuvarozók egyik legfőbb szakmai érdek-képviseleti szövetsége (COTAR) utcai, köztéri tüntetést hirdetett június 18-ra, 9 órától 15 óráig. Helyszín a bukaresti Alkotmány tér.

A tiltakozó megmozdulás tárgya, illetve célpontja a nemzetközi mintára elkészült és véglegesítés szakaszában lévő romániai “ridesharing-törvény”. Az angol kifejezés olyan alternatív személyszállítási szolgáltatásra utal, amelynek világszerte ismert képviselője, művelője az Uber.

A lényege az, hogy az Uber (vagy más néven futó) szolgálat hálózatában történő személyszállításhoz nem szükséges hatósági fuvarozói engedély, és a gyakorlati feltételek is sokkal lazábbak, mint például a hivatásos taxisoknál. A tiltakozók szerint az új román “ridesharing-törvény” szentesíti, sőt támogatja az Uber további működését, noha ígéretek voltak az országból való kitiltására vagy a működésének korlátozására, szigorítására.

A tiltakozásokkal kapcsolatosan egy jogász rámutatott, a romániai taxisok túlságosan elkéstek azzal, hogy az alternatív fuvarozók szolgáltatásait megtiltassák, hiszen már jól beágyazódott, kiépített alternatív hálózatról van szó, amely a Románia által is elfogadott szabadpiac elvén működik és társadalmi igényekre felel.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.