Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ha a harcok intenzívebbekké válnak, naponta akár 50 ezer menekült is érkezhet Romániába

Ha a harcok intenzívebbekké válnak, naponta akár 50 ezer menekült is érkezhet Romániába Románia

A háborús helyzet elhúzódása esetén rövidesen meghaladja a 100 ezret a Romániába érkező ukrajnai menekültek száma – nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek kormányzati források.

Hirdetés
Hirdetés

Mint mondták, a román hatóságok és a nemzetközi partnerek is úgy becsülik, hogy a háború még néhány hónapig vagy akár két-három évig is eltarthat.

Ha a harcok intenzívebbekké válnak, és a katonai akciók a civilek lakta térségekre is kiterjednek, naponta akár 50 ezer menekült is érkezhet Romániába – vélik kormányzati források. Összesen több száz ezren menekülhetnek Romániába a háború elől.

Lucian Bode belügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetétől 74.701 ukrán állampolgár érkezett Romániába, és 40.340-en el is hagyták már az országot. Hétfőig 718-an kértek menedékjogot a román hatóságoktól. 

Az ukrán menekültek ingyen utazhatnak a CFR belföldi járatain

Az ukrajnai menekültek ingyen utazhatnak a Román Vasúttársaság személyszállító részlegének (CFR Călători) belföldi járatain – jelentette be kedden Sorin Grindeanu szállítási miniszter.

A kormánykoalíció ülése után a sajtónak nyilatkozó kormányfő-helyettes azt is elmondta, hogy az Ukrániával közös határrész vidékét az ország belsejével, illetve Bukaresttel összekötő járatok mindegyikén (például Suceva – Bukarest, Máramarossziget – Bukarest, Iaşi – Temesvár) növelték a szerelvények kocsijainak számát.

Suceava és Bukarest között például naponta öt vonat közlekedik – fűzte hozzá a tárcavezető.

Évente kilenc hónapot munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Romániában az ukrán állampolgárok

Az ukrán állampolgárok évente kilenc hónapot munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Románia területén – közölte kedden az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség (ANOFM).

Közleménye szerint az intézmény a külföldiek jogállását, illetve a külföldiek munkavállalását szabályozó törvény alapján döntött így.

E szerint a Romániában dolgozni kívánó ukrán állampolgárokat kérésükre nyilvántartásba veszik a megyei munkaerő-elhelyezési ügynökségek, és ingyenes állásközvetítési szolgáltatásokra, álláskeresési tanácsadásra, illetve szakmai képzésre vagy átképzésre jogosultak.

Közleményében az ANOFM emlékeztetett arra, hogy az ukrán állampolgárok a kilenc hónap alatt menedékjogot kérhetnek Romániában.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások