Felhívás!

Giuliani figyelmeztetése

Giuliani figyelmeztetése Románia

A romániai korrupcióellenes harc túlkapásaira figyelmeztetett egy Klaus Iohannis román elnöknek, valamint Viorica Dăncila kormányfőnek és a parlament két háza elnökeinek is elküldött levélben Rudolph Giuliani, Donald Trump amerikai elnök jogászcsapatának a vezetője.

A levelet a Mediafax hírügynökség hozta nyilvánosságra, abban Rudolph Giuliani a romániai jogállamiság állapota miatti aggodalmának adott hangot. Úgy vélte: Románia jelentős lépéseket tett a Ceauşescu-diktatúra bukása után a törvények betartatása és a jogállamiság felé. Ezeket a lépéseket azonban aláaknázták a Laura Codruţa Kövesi által vezetett romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) túlkapásai.

A túlkapások közé sorolta a bírák, az ügyvédek és a tanúk megfélemlítését, az alkotmányellenes telefonlehallgatásokat, a kierőszakolt tanúvallomásokat és a nem korrekt bírósági eljárásokat. Közölte: sajnálattal értesült az utóbbi hónapokban azokról a titkos szerződésekről, amelyeket a román legfelsőbb bíróság, a főügyészség és a Legfelsőbb Bírói Tanács kötött a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI). „Értem és elismerem a korrupcióellenes harc fontosságát. Ebben a vonatkozásban arra biztatom Romániát, hogy erősítse meg a korrupció tisztességes átlátható és törvényes kivizsgálására és elítélésére tett kötelezettségvállalását. Ugyanakkor amnesztiában kellene részesíteni mindazokat, akiket a DNA-nak a titkos megállapodások alkalmazásakor elkövetett túlkapásai során helyeztek vád alá és ítéltek el” – áll a levélben.

Rudolph Giuliani ugyanakkor azt javasolta a román kormánynak, hogy hozzon létre egy jogászokból és szakértőkből álló független nemzetközi bizottságot a titkos megállapodások megszületésének, és az igazságszolgáltatásra mért hatásainak a kivizsgálására. A bizottság javaslatokat tehetne a romániai törvények alkalmazásának a megerősítésére, és a büntető törvénykönyv reformjára, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló túlkapások.

Trump jogászcsapatának a vezetője szerint a román kormánynak meg kellene győződnie arról, hogy a DNA és a SRI nem félemlíti meg a bírákat. Giuliani olyan felelős szakmai részlegek létrehozását is javasolta a legfőbb ügyészségen, a DNA-nál, a SRI-nél és más intézményeknél, amelyek meghatározzák a viselkedési és felelősségi normákat, illetve kivizsgálják az intézmények ellen emelt panaszokat.

„Romániának tisztáznia kell, hogy továbbra is elkötelezett a korrekt, átlátható és a törvényeket tiszteletben tartó bíráskodás mellett. Ez szükségessé teszi a DNA és a SRI által elkövetett számos visszaélés orvoslását, és kegyelem részesítését a gyanús vádemelések és ítéletek esetében. A törvények betartásának ilyenszerű vállalása egyúttal meghozná a beruházók kedvét is arra, hogy hozzájáruljanak Románia fejlesztéséhez” – zárul Rudolph Giuliani levele.

A levél a román nagykövetek éves értekezlete napján került nyilvánosságra. A bukaresti eseményen előadást tartó Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke úgy vélte: egyes romániai politikai csoportosulások ténykedésének következtében Románia brandjévé vált a korrupt országként való meghatározás.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerint a levél ugyanazokat a megállapításokat tartalmazza, amelyeket a román kormány korábban is hangoztatott.

George Maior, Románia washingtoni nagykövete – akit Giuliani a SRI korábbi elnökeként és a titkos megállapodások egyik aláírójaként név szerint is említ levelében – egyes lobbicsoportok megnyilvánulásaként értelmezte a levelet. Szerinte a levélnek olyan személyek megvédése a célja, akik Romániában összeütközésbe kerültek a törvénnyel.

A román Külügyminisztérium közölte hétfőn, hogy beidézte magyarázatot adni – a nagyköveti értekezleten épp Bukarestben tartózkodó – George Maior washingtoni nagykövetet. A minisztérium hozzátette: Maior előzetes jóváhagyás nélkül nyilatkozott, és véleménye nem tükrözi a külügyminisztérium álláspontját.

Korábban Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete több alkalommal is azt közölte, hogy országa határozottan támogatja a DNA éléről nemrég leváltott Laura Codruţa Kövesi nevével fémjelzett romániai korrupcióellenes harcot.

A bukaresti amerikai nagykövetség jelezte: az Egyesült Államok kormánya nem kommentálja az amerikai állampolgárságú magánszemélyek véleményét, Washingtont továbbra is aggasztják a büntető törvénykönyvek módosításai.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 29., 7:38
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Rudolph Giulianni hivatalosan nem tartozik az amerikai kongresszust kepviselok koreiben.Igy hat o nem kepviseli hivatalosan az Egyesult Allamokat, ez csak egy szemelyes velemeny es nem Amerika hivatalos velemenye.Egyebkent ez a level a PSD irodaiban volt megfogalmazva,aztan kikuldve Amerikaba.ahol jo busas osszegert Giulianni alairta ugy jatszva meg a dolgokat,mintha o irta volna.A PSD-nek es orszagroblo csatlosainak semmi nem draga ha arrol van szo,hogy a boruket mentsek az igazsagszolgaltatas elol!

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 29., 16:38
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Inkabb a roman nacionalistak Erdelyben mint a hastagos csürhe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kapnatok ti hideg -meleget ha ez a csürhe atvenne a hatalmat Erdelyt megpakolnak migransokkal,mert ez a vegso celjuk.