Felhívás!

Gheorghiţă: várhatóan októberben kezdődhet el az oltás harmadik dózisának beadása

Gheorghiţă: várhatóan októberben kezdődhet el az oltás harmadik dózisának beadása Románia

Az országos oltáskampány vezetőjének becslései szerint Romániában októberben kezdődhet el a koronavírus elleni oltás harmadik dózisával történő immunizálás.

Valeriu Gheorghiţă a Digi24 televíziónak nyilatkozva elmondta, szeptemberre várják az erre vonatkozó ajánlást az Európai Gyógyszerügynökségtől, és ha ez meglesz, október elejétől Románia is elkezdheti a harmadik vakcinadózis beadását.

A szakember rámutatott, a koronavírus elleni oltás harmadik adagját a második után legalább hat hónappal lehet majd kérni. Első szakaszban ezúttal is a megfertőződés veszélyének leginkább kitett egészségügyi dolgozók lesznek jogosultak a vakcinára, aztán az idősek és a krónikus betegek, majd fokozatosan a többi kategóriába tartozók is kérhetik.

Azoknak, akik az oltás felvétele előtt átestek a betegségen, nincs szükségük harmadik dózisra – szögezte le az oltásparancsnok.

Gheorghiţă kiemelte, Románia még várja mind az Európai Gyógyszerügynökség, mind az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlásait, de kezd tendenciává válni a harmadik adag oltás bevezetése, mivel a delta variáns sokkal fertőzőképesebb, ugyanakkor hat hónap elteltével az antitestek száma elkezd csökkenni, és azt is kimutatták, hogy az antitesteknek a mutációval szembeni semlegesítő képessége is “enyhén csökkent”, akár megfertőződés, akár oltás révén alakultak ki ezek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.