Felhívás!

Gheorghiță: már jövő héten elkezdődhet a harmadik dózis beadása

Gheorghiță: már jövő héten elkezdődhet a harmadik dózis beadása Románia

A hatóságok elsősorban az egészségügyileg sérülékeny, illetve a munkájuk miatt nagy fertőzésveszélynek kitett emberek esetében veszik fontolóra a harmadik adag oltás lehetőségét – mondta kedden Valeriu Gheorghiţă, a lakosság immunizálását irányító országos bizottság (CNCAV) vezetője. A katonaorvos szerint elképzelhető, hogy a harmadik dózissal történő immunizálás már jövő héten elkezdődik.

Gheorghiţă kifejtette, olyan kategóriákról van szó, mint az immunszupprimált betegek, a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek, az idősotthonok lakói, a dialízisre szorulók, illetve az egészségügyi dolgozók, akik nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Figyelembe véve, hogy az oltásra jogosult, azaz a 12 év fölötti lakosság mintegy harmada van csak beoltva, a hatóságoknak továbbra is az oltási lefedettség növelésére, illetve ezzel párhuzamosan a sérülékeny emberek immunválaszának megerősítésére kell koncentrálniuk.

A COVID-19 elleni vakcina harmadik dózisát azok kaphatják meg, akiket legalább hat hónapja oltottak be. Ennek alapján, a március végéig immunizált személyek számát tekintve, már 1.100.000-en jogosultak lehetnek a harmadik adag vakcinára.

A CNCAV vezetője úgy fogalmazott, megtörténhet, hogy már jövő héttől elkezdődik a harmadik dózissal történő immunizálás. Erre az oltási előjegyzési platformon kell majd feliratkozni, kivételt csak az egészségügyi alkalmazottak képzenek, akik a munkahelyükön kapják majd meg a vakcinát.

Valeriu Gheorghiţă megerősítette, a tudományos kutatások továbbra is azt bizonyítják, hogy az oltás hatékony a betegség súlyos, kórházi kezelést igénylő formája kialakulásának elkerülésére.

2468 iskolában mobil oltócsapatok végzik majd az oltást

A szeptember 17-éig huszonhat megyéből beérkezett adatok alapján 2468 tanintézetben mobil oltócsapatok végzik majd a koronavírus elleni oltást, 201 tanintézetben saját oltóközpont létesítését javasolják, 1062 iskola tanulói pedig a tanintézet közelében levő oltóközpontnál vehetik fel az oltást – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Az országos oltási kampány koordinátora szerint az új tanév első hetén 69 tanuló kapta meg a vakcinát, Bukarestben 18, Vâlcea megyében 23, Hunyad megyében 28 diákot oltottak be. Jelenleg öt megyében – Kolozs, Dolj, Hunyad, Teleorman és Vâlcea – összesen 22 oltóközpont működik az iskolákban.

Gheorghiţă azt is elmondta, hogy az ország több városában is elkezdték már az iskolákban a koronavírus elleni oltással kapcsolatos tájékoztató kampányokat. 26 megyében már folyamatban vannak ezek, 18 megyében az előkészítésük zajlik.

Arra a felvetésre, miszerint az iskolai oltást akadályozzák a személyes adatok feldolgozására vonatkozó szabályok, az oltásparancsok azt mondta, az adatvédelmi hatóság engedélyének hiánya nem kellene hogy gátolja a folyamatot.

“Mi ugyanis azt akarjuk, hogy akik fel szeretnék venni az oltást, forduljanak a tanintézet illetékeséhez, és mondják meg neki, hogy be akarják oltatni magukat. Ezután összesítik az igénylőket – szám szerint, nem név szerint -, és ennek alapján megszervezik a mobil oltócsapatokat” – nyomatékosította.

Hozzátette, az ebben a szakaszban kitöltendő nyomtatvány csak az oltási hajlandóság felmérésére szolgál, a hozzájárulási nyilatkozatot csak az oltás felvétele előtt kell majd kitölteni, mint minden más esetben – magyarázta Valeriu Gheorghiţă. “Nem szabad feleslegesen akadályoznunk gyermekeinket abban, hogy beoltassák magukat, ha ők és a szülők is akarják ezt” – fogalmazott.

Bukarestben a lakosság átoltottsága meghaladta az 50 százalékot

Bukarestben a lakosság átoltottsága meghaladta az 50 százalékot – jelentette be a lakosság beoltását irányító országos bizottság vezetője.

Gheorghiţă tájékoztatása szerint az oltásra jogosult, azaz a 12 év fölötti lakosság 50,15%-a van beoltva a fővárosban. A rangsorban Kolozs megye következik 46,32%-kal.

“Összefoglalva, a megyék 40%-ában, beleértve Bukarestet is, az átoltottsági arány meghaladja a 30%-ot, a megyék mintegy 55%-ában az átoltottsági arány 20 és 30% között van, és van két megye, Giurgiu és Suceava, ahol az átoltottsági arány a 20 százalékhoz közelít, 19,7% körül van” – mondta az oltásparancsnok.

Az országban 581 oltóközpont működik jelenleg, 837 oltóponttal, ezeknél lehet majd felvenni a harmadik dózist is.

A szeptember 20-i adatok alapján eddig több mint 5,38 millió embert oltottak be Romániában, ebből 5,26 millióan a teljes adag oltást megkapták.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.