Felhívás!

Gheorghiţă: 45 egészségügyi intézmény és 135 oltóközpont van felkészülve az 5-11 évesek beoltására

Gheorghiţă: 45 egészségügyi intézmény és 135 oltóközpont van felkészülve az 5-11 évesek beoltására Románia

A hatóságok negyvenöt egészségügyi intézményt és 135, Pfizer-BioNTech vakcinát használó oltóközpontot azonosítottak, amelyek alkalmasak lehetnek az 5 és 11 év közötti gyerekek immunizálására – közölte kedden Valeriu Gheorghiţă, a lakosság beoltását koordináló országos testület (CNCAV) vezetője.

A katonaorvos szerint az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan november 25-én tesz javaslatot az 5-11 évesek immunizálásának jóváhagyására, és 26-án megtörténik a tényleges jóváhagyás. Várhatóan december közepén a Moderna oltóanyagát is jóváhagyják ennek a korosztálynak a beoltására, a dózis az ő esetükben 10 mikrogramm lesz, és a két oltás között 21 napnak kell eltelnie – magyarázta Gheorghiţă.

Az 5-11 évesek beoltására alkalmas oltópontokat külön feltüntetik majd az országos oltási platformon.

Januártól lemondanak az AstraZeneca alkalmazásáról

2022 januárjától valószínűleg leállítja Románia az AstraZeneca vakcinájának használatát, mivel kevesen igénylik azt – jelentette Valeriu Gheorghiță. A javaslatot hivatalosan is benyújtották az egészségügyi minisztériumnak.

“Az CNCAV szintjén egyhangú döntés született arról, hogy javasoljuk az egészségügyi minisztériumnak az AstraZeneca vakcinával való oltás 2022 januárjától történő megszüntetését, tekintettel arra, hogy nagyon kevés embert oltanak be ezzel a típusú vakcinával. A fiolák 10 adagosak, és az elpazarolt adagok aránya nagyon magas. Költséghatékonysági szempontból ezt a javaslatot tettük az egészségügyi minisztériumnak” – mondta Gheorghiță.

Jelenleg Romániában már nem áll rendelkezésre az AstraZeneca vakcina egyetlen adagja sem, de hamarosan egy újabb szállítmányt kapunk az első dózissal beoltottak számára – közölte a katonaorvos.

Több mint 9 millió zöldigazolványt bocsátottak ki

Több mint kilencmillió Covid-igazolványt bocsátottak eddig ki Romániában – számolt be keddi sajtótájékoztatóján Andrei Baciu.

Az egészségügyi államtitkár közlése szerint egészen pontosan 9.031.038 igazolványt állítottak ki, amelynek 91,8 százaléka a beoltottságot bizonyítja.

Az oltási kampányból 658 cég vette ki a részét, ezek közül 96 vendéglátóipari válllakozás. Folytatódik az oltáskampány a rendhagyó helyszíneken is, már 197.388 olyan személyt tartanak nyilván, aki vásárokon, piacokon, parkolókban feállított oltópontokon kapta meg a vakcinát.

Romániába eddig 27.644.899 adag Covid-elleni vakcina érkezett. Ebből 17.672.999 adag a Pfizer-BioNTech, 3.182.400 a Moderna, 3.374.000 az AstraZeneca, 3.415.500 pedig a Johnson&Johnson által gyártott oltás – mondta még Andrei Baciu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 24., 7:55
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Jobb lenne a sok hülyeség helyett fel öltöznél rendesen. A gyerekeknek békét hagynál mert a posztó egyenruha ugy látom erőssen kezdett szorítani.