Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiţă: 171 oltási központ tevékenységét függesztik fel a közeljövőben

Gheorghiţă: 171 oltási központ tevékenységét függesztik fel a közeljövőben Románia

Országszerte 171 oltási központ fogja felfüggeszteni a tevékenységét a közeljövőben – jelentette be csütörtökön Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány koordinátora.

Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiţă azt mondta, 322 olyan oltóközpontot azonosítottak, amelyek tevékenysége jelentősen lecsökkent az utóbbi hetekben. Ezek közül 171 központ tevékenységét felfüggesztik. A többi oltóközpont egy részét tesztelési központtá alakítják át, vagy kettős funkció ellátására rendezkednek be: tesztelési és oltási központként egyaránt fognak működni.

A dévai autós oltóközpont például már el is kezdte tevékenységét tesztelési központként is – tájékoztatott még Gheorghiţă.

Több mint 900 ezer lejárt szavatosságú AstraZeneca-oltást fognak megsemmisíteni

Valeriu Gheorghiţă bejelentette, hogy 917.800 dózis lejárt szavatosságú AstraZeneca-vakcinát fognak megsemmisíteni a közeljövőben.

Ezek a dózisok a regionális raktározó központokban vagy a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál találhatók, és jelenleg zajlik a jogszabály kidolgozása, amely lehetővé fogja tenni megsemmisítésüket az ország területén – magyarázta a katonaorvos.

Románia összesen 4.478.000 dózis AstraZeneca-vakcinát vett át a gyártótól, és ebből 852.356 dózist használt fel. További több százezer adagot pedig eladott vagy adományba adott az ország – mondta még Gheorghiţă.

Arafat: csökkenő tendenciát mutat a napi új esetek száma

Romániában a Covid-19-es esetek száma csökkenő tendenciát mutat – jelentette ki csütörtökön az országos vészhelyzeti bizottság (DSU) vezetője.

„Csökkenő tendenciát tapasztalunk, legalábbis a pozitivitási arányt tekintve most már platóról beszélhetünk, a számok csökkennek, kivéve az intenzív osztályokat, ahol továbbra is enyhén nő a beutaltak száma” – számolt be Raed Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta azonban, hogy a jelenlegi helyzet egyáltalán nem hasonlító a járvány 4. hullámában regisztrálthoz, a sürgősségeken jelentkező páciensek állapota sokkal enyhébb, sokan nem is hárulnak intenzív terápiára. Nagyon kevés olyan személy van, akinek várakoznia kell, hogy elhelyezzék.

Az intenzív osztályokon később fog jelentkezni a páciensek számának csökkenése, miután a megfertőződések apadó tendenciája még egy ideig kitart. Jelenleg még számítani lehet arra, hogy a közelmúltban napi szinten megfertőződött 30-40 ezer személynek egy része néhány napon belül még az intenzív osztályra kerül – magyarázta Arafat.

„Múlt héten, február 3-án még 32.671 új esetünk volt, ma 26.466 új fertőzést regisztráltak, tehát ez az első alkalom, hogy olyan adatról számolhatunk be, amely csökkenő tendenciát mutat a napi esetek számában. (…) Ezzel szemben az intenzív osztályokon február 3-án 993 pácienst kezeltek, február 10-én pedig 1146 személyt” – mutatott rá a DSU vezetője.

Baciu: jövő héten is marad a jelenléti oktatás, a különleges eseteket leszámítva

Fizikai jelenléttel zajlik jövő héten az oktatás, kivételt csak azok az oktatási intézmények képzenek, ahol SARS-CoV-2-fertőzés miatt online oktatásra kényszerülnek az osztályok – közölte csütörtökön Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

A hatóságok döntése értelmében egy megyében akkor vezetik be az online oktatást, ha a Covid-betegek kezelésére fenntartott kórházi ágyak 75 százalékban foglaltak az illető megyében. Jelenleg országos szinten 45,7% ez az arány, megyénként pedig 22% és 58% között változik. Marad tehát a jelenléti oktatás jövő héten is, kivételt képeznek azok az iskolák, ahol fertőzési esetek miatt át kell térni az online módszerre – szögezte le az államtitkár.

Baciu arról is beszámolt, hogy a kórházi kezelést igénylő Covid-betegek száma csökken, az intenzív osztályon ápolt betegek száma viszont stagnál.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük